Curtea Internațională de Justiție se va pronunța pe 16 martie în cazul Ucrainei împotriva Rusiei

Mihnea Tălău 15.03.2022, 11:53
Curtea Internațională de Justiție se va pronunța pe 16 martie în cazul Ucrainei împotriva Rusiei

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a anunțat luni că se va pronunța pe 16 martie în procesul pe care Ucraina l-a intentat împotriva Rusiei. Ucraina a solicitat, în urmă cu o săptămână, o ordonanță de urgență de la cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite pentru a opri ostilitățile pe teritoriul său, argumentând că Rusia, care a boicotat audierea, a aplicat în mod fals legea genocidului pentru a-și justifica invazia.

Rusia a lipsit la audierile de la CIJ

În cadrul audierii care a fost boicotată de Rusia la 7 martie, Ucraina a cerut instanței să ordone Rusiei să înceteze activitățile militare, deoarece a afirmat că invazia s-a bazat pe o interpretare eronată a tratatului ONU privind genocidul.

Aceasta a avut loc la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) fără ca Rusia să fie reprezentată legal, notează Reuters.

„Faptul că locurile Rusiei sunt goale vorbește cu voce tare. Ei nu se află aici, în această instanță de judecată: sunt pe un câmp de luptă, purtând un război agresiv împotriva țării mele”, a declarat emisarul ucrainean Anton Korynevych.

Instanța a declarat că regretă neprezentarea Rusiei. După ce Ucraina și-a prezentat argumentele luni, instanța a declarat că va începe deliberările și se va pronunța „cât mai curând posibil”.

Țările urmează ordinele instanței, care sunt obligatorii din punct de vedere juridic

În general, dar nu întotdeauna, țările urmează ordinele instanței, care sunt obligatorii din punct de vedere juridic. Un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Olanda nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

În urma audierii, Korynevych a subliniat că absența Rusiei nu va avea niciun impact asupra procedurilor și că Moscova va trebui să respecte orice ordin judecătoresc.

„Ei trebuie să asculte și trebuie să asculte instanța, conform dreptului internațional”, a declarat el.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că „acțiunea militară specială” a Rusiei este necesară „pentru a proteja oamenii care au fost supuși la intimidare și genocid”, adică cei a căror primă sau unică limbă este rusa, în estul Ucrainei.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...