Trei cosmonauți sunt blocați în spațiu din cauza unui meteorit. Cum vor rușii să îi salveze

Ana Anitoiu 12.01.2023, 10:41
Trei cosmonauți sunt blocați în spațiu din cauza unui meteorit. Cum vor rușii să îi salveze

Trei cosmonauți sunt blocați pe orbită din cauza unui meteorit ce le-a distrus capsula cu care au ajuns acolo. Rusia a transmis cum intenționează să îi salveze, în contextul în care nava Soiuz MS-22 a suferit avarii și a avut o scurgere considerabilă de lichid de răcire de radiator în spațiu.

În ce stare se află cosmonauții

În urma incidentului, agenția spațială a Rusiei, Roscosmos, a transmis că lovitura nu a provocat o amenințare directă la adresa echipajului. Aceasta a dus, însă, la îngrijorări cu privire la o posibilă situație de urgență în care toți membrii echipajului ar trebui să fie aduși rapid înapoi pe Pământ.

După ce scurgerea de lichid de răcire a provocat înregistrarea unor temperaturi mari în cabină, s-a renunțat la nava MS-22. Astronauții mai au la dispoziție o singură „capsulă de salvare” operațională andocată pe Stația Spațială Internațională (ISS) – o navă spațială SpaceX Crew Dragon.

În acest moment, la bordul acestei nave se află șapte persoane, în ciuda faptului că SpaceX Crew Dragon are capacitate pentru doar patru oameni.

Trei cosmonauți sunt blocați în spațiu din cauza unui meteorit. Cum vor rușii să îi salveze
Soiuz MS-22. Foto: NASA

Cum intenționează Rusia să îi aducă înapoi pe astronauți

Roscosmos a anunțat că va lansa o capsulă MS-23 în februarie, pentru a-i aduce înapoi pe Pământ pe astronauții ruși Serghei Prokopiev și Dmitri Petelin și pe americanul Francisco Rubio. În cazul în care va fi înregistrată o situație critică până atunci, ar putea fi folosită capsula avariată MS-22 pentru salvarea astronauților.

Inițial, planul era ca MS-23 să ducă trei membri ai echipajului în spațiu. Însă, nava spațială va ajunge acolo fără echipaj, pentru operațiunea de salvare. Roscosmos nu a precizat când se vor întoarce pe Pământ cei trei astronauți, dar capsula avariată se va întoarce fără echipaj, după ce aceasta va fi înlocuită.

Micrometeoriții sunt fragmente de rocă sau metale, de multe ori la fel de mici precum nisipul, însă reprezintă un pericol semnificativ pentru astronauți. Aceștia circulă în spațiu la viteze ce le depășesc pe cele ale unui glonț și pot avaria grav dispozitivele spațiale.

Roscosmos a mai transmis că diametrul acelui meteorit ce a izbit capsula era foarte mic. Acesta a făcut o gaură de un milimetru în diametru, suficient cât să provoace avarii semnificative.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...