Tragedia nebănuită cu care se confruntă Rusia. Nu se mai întâmplase de pe vremea lui Stalin

Ana Anitoiu 08.03.2023, 10:55
Tragedia nebănuită cu care se confruntă Rusia. Nu se mai întâmplase de pe vremea lui Stalin

Rusia se confruntă cu o tragedie nebănuită, ce nu s-a mai întâmplat încă de pe vremea lui Iosif Stalin. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a estimat că țara condusă de Vladimir Putin va pierde multe poziții într-un top internațional în care obișnuia să se situeze foarte bine.

Cu ce tragedie nebănuită se confruntă Rusia

Mai exact, în ultimii trei ani, Rusia a pierdut cu două milioane de oameni mai mult decât ar fi fost normal, din cauza războiului, a bolilor și a exodului populației. Speranța de viață a bărbaților a scăzut cu aproape cinci ani, ajungând la nivelul celor din Haiti.

Numărul femeilor din Rusia este în prezent cu cel puțin 10 milioane mai mare față de cel al bărbaților, în contextul în care foarte mulți dintre ei sunt la vârsta la care ar putea fi trimiși pe front sunt decedați sau au fugit din țară. În plus, numărul băieților născuți în luna aprilie a anului trecut nu a fost mai mare decât în lunile ocupației hitleriste.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Care sunt cauzele crizei cu care se confruntă Rusia

Criza demografică cu care se confruntă Rusia nu a fost cauzată doar de invazia declanșată în urmă cu un an de Vladimir Putin, în ciuda faptului că estimările statelor occidentale au arătat că între 175.000 și 200.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în ultimul an în războiul din Ucraina. Între jumătate de milion și un milion de bărbați – cei mai mulți dintre, tineri cu studii superioare, au fugit din Rusia ca să nu ajungă pe front în Ucraina.

Speranța de viață a rușilor de sex masculin a scăzut de la 68,8 în anul 2019 la 64,2 în anul 2021, din cauza pandemiei de coronavirus, dar și a bolilor asociate cu consumul excesiv de alcool. În medie, bărbații din Rusia mor cu șase ani mai devreme decât cei din Bangladesh și cu 18 ani mai repede față de cei din Japonia.

În urmă cu 30 de ani, Rusia a atins un vârf al populației de 149 de milioane de oameni. De atunci, populația a scăzut cu câteva milioane: în 2021, totalul a ajuns la 145 de milioane, fără cele 2,4 milioane de locuitori ai Crimeei anexate ilegal.

ONU, despre Rusia

ONU a atras atenția că în 50 de ani de acum încolo, dacă evoluția din prezent continuă, Rusia ar putea ajunge pe locul 15 în clasamentul celor mai populate țări din lume, în contextul în care în anul 1995, țara se afla pe locul șase era pe 6. Populația totală s-ar reduce până la 120 de milioane de oameni.

Populația Rusiei a scăzut cu 1,3 milioane de oameni în doar doi ani, 2020 – 2021, iar rata mortalității a fost cu mult mai mare decât rata natalității, cu 1,7 milioane mai multe decese decât nașteri. Numărul nașterilor înregistrate în aprilie 2022 a fost atât de scăzut încât a ajuns la nivelul secolului al XVIII-lea.

Actuala criză demografică aduce aminte de cea din timpul lui Iosif Stalin, care a introdus titlul de „Mamă eroină” pentru femeile cu mulți copii, dorindu-și o creştere accelerată a populaţiei, după pierderile însemnate din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ttiltul a fost reintrodus de Vladimir Putin în luna august a anului trecut.

Rusia a pierdut între 1,9 și 2,8 milioane de oameni în perioada 2020-2023, în plus față de declinul demografic obișnuit, din cauza deceselor provocate de pandemia de coronavirus și cele cauzate de război, plus numărul celor careu au fugit din cauza mobilizării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...