China a luat o decizie care a surprins pe toată lumea, în contextul îngrijorărilor exprimate de oficialii din domeniul sănătății la nivel global. Așadar, statul chinez a declarat în această dimineață că a învins complet pandemia de coronavirus, notează Reuters.
Ca urmare a eliminării restricțiilor împotriva Covid de luna trecută, au fost declanșate noi cazuri în China, iar la scurt timp după aceea casele funerare au raportat o creștere exponențială a cererii pentru serviciile lor, în timp ce spitalele sunt pline de pacienți. Cel mai îngrijorător este faptul că experții internaționali în sănătate prevăd cel puțin un milion de decese în anul 2023. Tocmai de aceea, la nivel global se impun măsuri drastice pentru a preveni răspândirea viruslui SARS-CoV-2.
Chiar dacă situația este alarmantă, China a raportat un număr extrem de mic de decese cauzate de COVID, reușind astfel să minimizeze îngrijorările cu privire la o boală pe care s-a chinuit să o elimine complet prin blocaje în masă, în timp ce restul lumii a revenit la normalitate.
„China și poporul chinez vor câștiga cu siguranță victoria finală împotriva epidemiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist Chinez, pentru People’s Daily.
În ultimele zile, China și-a arătat înverșunarea cu privire la deciziile mai multor țări de a impune o cerință pentru un test COVID cetățenilor săi, spunând că acestea nu au o bază solidă și nici una științifică.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Acest lucru s-a întâmplat după ce oficialii din domeniul sănătății din Uniunea Europeană, formată din 27 de state membre, au stabilit să se întâlnească miercuri pentru un răspuns coordonat pentru a aborda implicațiile creșterii călătoriilor din China. Nu este de mirare faptul că aproape toate țările Uniunii Europene sunt de acord cu testarea COVID înainte de plecare pentru călătorii din China, măsuri similare fiind impuse și de Statele Unite, Marea Britanie sau chiar Coreea de Sud.
Încă de la sfârșitul anului 2019, China s-a închis de restul lumii, pentru a limita răspândirea virusului, însă acum a luat decizia de a înceta să mai solicite călătorilor care sosesc să se plaseze în carantină începând cu 8 ianuarie. Cu toate acestea, va solicita ca pasagerii care sosesc să fie testați înainte de a-și începe călătoria.
În cursul zilei de ieri, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății s-au întâlnit cu oamenii de știință chinezi, iar agenția ONU i-a invitat pe oamenii de știință să prezinte cât mai multe date cu privire la secvențierea virală, dar și să împărtășească date reale despre spitalizări, decese și vaccinări.
Este de așteptat ca OMS să publice mai târziu informații cu privire la aceste discuții, însă agenția se aștepta la o „discuție detaliată” despre variantele care circulă atât în China, cât și la nivel global.
În luna decembrie, Reuters a raportat că OMS nu a primit date din China cu privire la noile spitalizări de COVID de când a fost făcută schimbarea politicii Beijingului, ceea ce a determinat unii experți în sănătate să se întrebe dacă acest lucru ar putea ascunde amploarea acestui focar.
Experţii în sănătate au examinat și alte măsuri propuse de Comisie, cum ar fi impunerea purtării măştilor pentru pasagerii din China, controlul apelor uzate ale avioanelor şi testarea sporită, pentru a se putea identifica posibile noi variante ale virusului.