Timișoara: Fenomen bizar, după ce migranții i-au alungat pe oamenii străzii. Care este explicația

Elena Avramescu, Diana Timișoreanu 17.02.2021, 14:00

Migranții i-au alungat pe oamenii străzii. Un fenomen mai puțin obișnuit poate fi observat pe străzile din Timișoara. Așa numiții “boschetari”, oameni fără adăpost care își duceau zilele prin centrul orașului, prin parcuri ori pe sub poduri sunt văzuți din ce în ce mai rar, în schimb grupurile de migranți le-au luat locul.

Migranții i-au alungat pe oamenii străzii

Chiar dacă nu există o statistică oficială, este vizibil faptul că, în loc de oameni ai străzii, orașul este copleșit de cei veniți din Iran, Irak, Afganistan, Siria  și alte zone de conflict sau cu un nivel de trai extrem de scăzut. Cei mai mulți se află doar în tranzit, în încercarea de a ajunge în țările din vestul Europei. Pandemia le-a dat multora planurile peste cap, iar controalele la frontiere au devenit mai stricte, așa că s-au văzut blocați în România, unde caută adăpost cât mai aproape de granița cu Ungaria.

În urmă cu un an, rapoartele Poliției Locale semnalau periodic descoperirea unor persoane fără adăpost, venite din diverse zone ale țării, care cerșeau și locuiau în adăposturi provizorii ridicate din placaje, bureți și resturi din construcții. Astfel, în ianuarie 2020, într-un comunicat de presă al instituției se preciza că:

Polițiștii locali au identificat și luat măsurile legate anul trecut în cazul a 90 de adăposturi improvizate depistate în cadrul patrulărilor sau sesizate de cetățeni pe raza municipiului Timișoara. În urma demersurilor efectuate de polițiștii locali, s-a stabilit ca (…) să fie organizată, împreună cu reprezentanții Biroului Salubrizare din cadrul Primăriei, o acțiune de desființare a adăposturilor improvizate și igienizare a terenurilor.

Doar că o nouă categorie de oameni care își căutau cu disperare un adăpost a început să-și facă simțită prezența în oraș: migranții. Mai întâi în grupuri mici, descoperite mai ales hoinărind în zona centrală a orașului, mai apoi din ce în ce mai mulți și ocupând clădiri părăsite sau alte locuri frecventate înainte de oamenii străzii. Aceștia din urmă, o dată identificați de Poliția Locală, erau îmbarcați în trenuri și trimiși în zonele de unde proveneau, conform buletinului. Doar că se întorceau mereu în Timișoara, atrași și de faptul că aici puteau câștiga mai ușor bani din cerșit, din munca la negru – cu ziua, sau din furtișaguri. Acum însă, odată plecați, nu se mai întorc.

Fenomen bizar, dupa ce migrantii i-au alungat pe oamenii strazii
Fenomen bizar, dupa ce migrantii i-au alungat pe oamenii strazii

Migranții dorm acum în parcuri și pe sub poduri, iar iarna în clădiri părăsite

Este un fenomen social interesant și evident insuficient studiat, nici nu ai avea cum să-l documentezi atât timp cât se află doar la început, nu sunt disponibile date concrete, câți au fost, câți au plecat, să poți vorbi cu un număr suficient de oameni ca să vezi ce i-a determinat să nu se mai întoarcă. Sunt metode specifice, sunt pași de urmat dar, ca și cadru general, pot spune că avem de-a face cu un fenomen nou, explică Minerva Stoicieanu, sociolog.

Migranții merg acum practic pe urmele foștilor “boschetari”. Vara dorm în parcuri și pe sub poduri, iarna în clădiri părăsite. Muncesc la negru, primesc mâncare prin grija unor asociații religioase sau de caritate, suferă de frig și trezesc îngrijorarea celor care locuiesc în zonele preferate de ei. Și parcă pentru ca totul să fie asemănător, și metodele adoptate pentru a scăpa orașul de ei sunt aceleași: polițiștii îi trimit înapoi în orașele unde sunt alocați în centre special destinate lor.

Primarul Timișoarei a adus fenomenul și în atenția Guvernului.

Este limpede pentru toată lumea că foarte puțini ajung în Timișoara cu scopul de a rămâne în Timișoara. Există o rețea de călăuze care îi aduc și, mai mult, îi preiau cu scopul de a-i duce spre Vest. Am găsit o variantă prin care să-i transportăm, evident sub supraveghere, la centrele de bază și să găsim o formulă în legislație, să sancționăm astfel de situații, în care nu poți tu ca stat să faci această cheltuială săptămânal, a fost răspunsul Ministrului de Interne, Lucian Bode.

Primarul Timișoarei insistă ca migranții să fie duși în centrele din orașele unde au fost primiți:

Chiar dacă din punct de vedere legal se pare că solicitanții de azil nu pot fi obligați să stea în aceste centre, în momentul în care aici, în Timișoara, nu au cazare, nu au adăpost, cred că este cazul ca poliția măcar să îi ducă înapoi la centre, acolo unde cazarea le este asigurată, chiar dacă aceste centre se află altundeva în țară, a spus el.

Revenind la dispariția oamenilor străzii din Timișoara, ea poate fi observată și prin faptul că unele personaje, devenite pitorești și ale căror fiefuri – Piața 700, anumite intersecții, zona Muzeului Banatului – erau cunoscute și de trecători, și de polițiștii locali. Mai există și acum în oraș oameni fără adăpost autohtoni, dar sunt din ce în ce mai puțin vizibili.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...