EXCLUSIV

Tenorul-fermier Vlad Miriță a dat lovitura de Crăciun. A vândut toți porcii din bătătură, cu peste 20.000 de euro: „Am avut cereri peste ofertă!”. Cât costă slăninuța și șoriciul. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 17.12.2022, 21:13

Vlad Miriță, tenorul-fermier, a făcut bani frumoși din această afacere, înainte de Crăciun. Cererea a depășit oferta, reușind să vândă 30 de purcei, cu 3.500 de lei fiecare: „Am vândut tot, au venit și cereri suplimentare, mi-am dat seama prea târziu că nu mai am nici pentru mine carne de porc”, ne-a spus Vlad Miriță, în interviul exclusiv pentru Impact.ro, despre afacerea sa devenită prosperă și la care recunoaște însă că a fost la un pas să renunțe, urmare a scumpirilor masive la furaje și la curent.

„Am vândut, începând din luna octombrie, cam 30 de porci”

Vlad Miriță deține ferma de animale ”Moșia Chindia” din Târgoviște. O vreme, nu a fost deloc pe plus. Iată însă că, după ani de muncă și de răbdare, în care recunoaște că s-a gândit, presat de creșterea prețurilor la curent și la furaje, să renunțe la afacere, începe să culeagă roadele, luna decembrie aducându-i bani frumoși, peste 20.000 de euro:

„Nu am rămas cu nimic, am dat toți porcii, nu mai am nici pentru mine carne de porc, mi-am dat seama că am rămas fără, pentru că au apărut cereri suplimentare și nu am putut să refuz. Am vândut, iarna aceasta, înainte de Sărbători, începând din luna octombrie, cam 30 de porci. Am avut cereri peste ofertă. Am tot încercat să păstrăm prețurile, să nu scumpim foarte mult, dar avem costuri mari, s-a ridicat și prețul la furaje, la curent. La un moment dat, chiar am fost tentat să renunț”, ne-a declarat el, pentru Impact.ro.

Tenorul - fermier Vlad Miriță a dat lovitura de Crăciun
Afacerea lui Vlad Miriță este înfloritoare

„Tot carnea de porc e mai sănătoasă”

Vlad Miriță explică, pentru Impact.ro, de ce au crescut brusc vânzările la carnea de porc, după ce, într-o vreme, la îndemnul nutriționiștilor, românii făceau coadă doar la carnea de pui și de curcan, pe motiv că ar fi cu mult mai sănătoasă:

„Mă bucur că acum e cerere mare pentru mâncarea de calitate. Și nutriționiștii s-au întors de unde au plecat. Acum ceva vreme ei spuneau că porcul e ciumă, că îngrașă, că are colesterol, și încurajau consumul de carne de pui, pește și curcan. Dar, după aceea, și-au dat seama că nici carnea de pui n-ar fi prea bună, căci conține hormoni și antibiotice, că peștele nu este hrănit sănătos, ca în mediul lui, așa că au decis că marea soluție ar fi curcanul.

De un an de zile, însă, aceiași nutriționiști recită la unison că tot carnea de porc e mai sănătoasă, că are grăsime bună, că are omega. Important este de fapt cum sunt crescute animalele. Un animal crescut corect, în libertate, afară, la o fermă, pe care îl vede soarele, va avea o carne mai sănătoasă, mai nutritivă. Nu poți să pui ștampilă pe carnea de porc și să spui că toată nu e sănătoasă. Îl ascultam recent pe Doctorul Cezar, îl urmărește toată lumea. Dacă înainte se spunea să nu mâncăm gălbenușul de ou, că ne îmbolnăvim, și nici lapte, că e periculos, din cauza lactozei, iată că, de fapt, aflăm de la el că oul bio e foarte sănătos, dar și laptele de la vacile din fermă, crescute în aer liber. La urma-urmei, bunicii noștri mâncau toate astea și erau sănătoși nu se mai îmbolnăveau de nimic”.

Ce planuri are, pentru anul viitor, cu ferma lui din Târgoviște

Vlad Miriță are planuri mari cu ferma sa de animale din Târgoviște, afacere care a început să devină profitabilă:

„Pentru anul viitor mărim un pic producția, care de fapt se sprijină pe oameni, pe spațiu, dar și pe finanțare. O astfel de afacere blochează banii cam un an. Când ai animale vii în curte, banii nu se întorc deloc repede. De pildă, purcelușii, până sunt înțărcați de scroafe, până când trec pe furaje, până ajung la o anume greutate, trece cam un an. Dacă ai 100 de porci în circuit ai blocat un an cam 40.000 de euro. Avem vânzări bune, în timpul anului, și la carnea de curcan și de pui, astfel că se păstrează o proporție, un echilibru, ca procent, la vânzarea la carne”.

Cu cât vinde slăninuța, șoriciul și carnea de porc

Iată cu cât vinde Vlad Miriță produsele sale alimentare, puse la vânzare și pe magazinul său online. Slănină-28 lei/400 gr, cârnați cruzi-35 de lei/400 gr, șorici-29,35 lei/250 gr, jumări-25 lei/350 gr. O jumătate de porc, pășunat de Chindia, de 50 de kilograme, costă 1.850 de lei, iar un porc întreg, de 100 de kilograme, pășunat de Chindia, se vinde cu 3.500 de lei.

Tenorul - fermier Vlad Miriță a dat lovitura de Crăciun
Tenorul, alături de fiul său

Fiul lui apare în videoclipul piesei ”E frumos de Crăciun!”

Tenorul Vlad Miriță nu a renunțat însă la muzică. Are agenda de concerte plină, în aceste zile. El ne-a spus unde va cânta de Revelion, dar și ce surprize muzicale le-a pregătit fanilor:

„Am lansat, de curând, videoclipul ”E frumos de Crăciun!”, în care a jucat și Iustin, fiul nostru, care are aproape cinci ani. A avut un mic rol, clipul a prins foarte bine la public, e și pe Internet. De Revelion, voi cânta la un concert în aer liber, lângă Filarmonica din Pitești, unde voi prezenta publicului un repertoriu deosebit. Azi, pe 17 decembrie, am un concert la Târgoviște, pe 20 decembrie voi cânta la Ateneu, în spectacolul Alinei Sorescu, voi avea și cu ea o piesă, iar pe 22 decembrie voi fi la Opera Română, în spectacolul lui Marcel Pavel. Doresc să le urez românilor de pretutindeni un călduros ”La mulți ani!”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...