Telefonul tău, o sursă mai mare de stres decât ai crede: cum te poți concentra pe ce este important

Gabriel Peneș 12.12.2022, 15:52
Telefonul tău, o sursă mai mare de stres decât ai crede: cum te poți concentra pe ce este important

Telefonul tău, o sursă mai mare de stres decât ai crede. N-am fi crezut altădată că acest obiect va deveni, într-o zi, unul dintre pilonii vieții noastre. Există deja o dependență de telefon și nu avem liniște dacă nu-l verificăm la intervale regulate. În plus, fiecare aplicație și rețea socială ne asaltează cu notificări, ceea ce ne „fracturează” atenția de la alte lucruri pe care trebuie să le facem în mod obișnuit. Este vreo soluție să scăpăm de această adevărată obsesie și să ne relaxăm creierul stresat de atâtea „semne” din partea inteligentului nostru telefon?

Telefonul tău, o sursă mai mare de stres decât ai crede

Majoritatea oamenilor nu mai pot concepe o viață normală fără telefonul mobil. El a devenit nu doar o simplă cale de comunicare, ci un adevărat centru al universului nostru relațional, informațional și chiar profesional. Această avalansă de informații a devenit un factor uriaș de stres pentru creierul nostru.

Totuși, în mare parte, principala sursă de stres este dată de notificările care vin de la aplicațiile pe care le ai instalate pe telefonul mobil. „Auzim câte un „ping” și întrerupem orice făceam ca să vedem despre ce este vorba. S-a calculat că, în medie, o persoană își verifică telefonul de 85 de ori pe zi, ceea ce înseamnă cam o dată la 15 minute.

Problema este că, după fiecare astfel de „verificare” avem nevoie de alte câteva minute bune pentru a ne concentra din nou la ceea ce făceam. Dacă doar ne uităm la televizor ori suntem cu prietenii la distracție, n-ar fi un deranj prea mare. Însă, acest lucru se întâmplă când conducem mașina, când încercăm să lucrăm, să învățăm ori chiar când petrecem câteva clipe cu persoanele dragi, acest lucru devine deja o mare problemă.

Telefonul tău, o sursă mai mare de stres decât ai crede: cum te poți concentra pe ce este important
În medie, o persoană își verifică telefonul mobil de 85 de ori pe zi, adică o dată la fiecare 15 minute

Cum te poți concentra pe ce este important

„Ping”-urile notificărilor sunt considerate „întreruperi exogene”. Cu alte cuvinte, ceva exterior, din jurul nostru, produce întreruperea și pierderea concentrării. Ajungem să devenim dependenți de sunetul notificărilor, în așteptarea cine știe cărei noutăți. iar această dependență nu e cu nimic mai prejos de cea față de jocurile de noroc, de exemplu.

Contează dacă punem telefonul pe modul „silențios”? Deloc. Pentru că, în noi, tot așteptăm nerăbdători informația dată de o viitoare notificare. Aici este vorba de „întreruperi endogene”, adică interioare, ce vin din noi și din neliniștea noastră creată de așteptarea anticipată a notificării.

Toate aceste lucruri produc grave perturbări ale concentrării atunci când facem cu totul altceva, așa cum spuneam mai sus, fie că este vorba de muncă, învățat, condus mașina ori momente petrecute cu familia.

Un studiu asupra creierului a arătat că cel al persoanelor dependente de telefon sunt mai sensibili la notificări decât cei care utilizează telefonul mai puțin, scrie sciencealert.com. În plus, recuperarea atenției este mult mai dificilă și mai lungă la „fanaticii” telefonului, decât la ceilalți.

Totuși, ce putem face ca să ne mai și relaxăm creierul ori ca să diminuăm dependența de acest obiect ce a devenit micro universul nostru? Pentru că oricât de dependent de telefonul tău mobil ai fi, trebuie să înțelegi că este necesar să-i dai creierului tău o pauză de la el.

  • În primul rând, ai putea să dezactivezi notificările de la aplicațiile ce nu sunt absolut necesare. Ce sens are să ții „deschise” notificări de la aplicații pe care le folosești doar ocazional sau chiar deloc, dar le ai în telefon pe principiul „să fie acolo”?
  • Apoi, seara, ai putea activa sistemul „nu deranjați” care limitează accesul tuturor aplicațiilor (inclusiv apelurilor), cu excepția celor selectate de tine.
  • De asemenea, ar fi bine să îți încarci telefonul peste noapte într-o altă cameră decât cea în care dormi. Asta își va direcționa atenția și spre alte lucruri decât cele legate de telefon.
  • Încearcă să te abții la a-ți verifica telefonul pentru orice notificare. Înainte de a duce mâna să-l iei, întreabă-te dacă lucrul ăsta îți aduce vreun beneficiu sau este doar o distragere a atenției tale de la ce făceai
  • Încearcă „metoda Pomodoro” de concentrare asupra unei sarcini pe care o ai de făcut. Asta implică să îți „feliezi” concentrarea în perioade de câte 25 de minute. După cele 25 de minute, ia o pauză, inclusiv de verificare a telefonului. Treptat, mărește perioada de concentrare, fără să uiți a-ți acorda „bonusul” pauzei de telefon. Vei reînvăța, astfel, să te poți concentra pe perioade tot mai lungi de timp fără să mai fii distras de telefon ori de gândul la el.
  • Fă plimbări mai dese, dar lasă-ți telefonul acasă.

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....