Taxe parcare Bucureşti 2022 în funcţie de zone. Sumele plătite de şoferi, mai mari ca în 2021

Iancu Andreea 18.12.2021, 17:32
Taxe parcare Bucureşti 2022 în funcţie de zone. Sumele plătite de şoferi, mai mari ca în 2021

Șoferii din București, care dețin un loc de parcare de la Primărie, vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar, după ce taxa de parcare din Capitală a crescut. Sumele sunt diferite în funcție de zonele orașului, proprietarii urmând să plătească sume generoase față de 2021.

Ce sume vor plăti șoferii pentru noile taxe de parcare din București 2022

În timp ce în anii trecuți prețurile pentru un loc de parcare în Capitală erau destul de accesibile, începând din 2022, noile taxe de parcare din București vor avea un cost cu mult mai mare față de cel precedent. Autoritățile au stabilit deja care vor fi tarifele în funcție de zone și câți bani vor plăti bucureștenii pentru parcarea mașinii.

Scumpirile din 2022 nu se rezumă doar la alimente, facturi și servicii, ci și în privința locurilor de parcare. Potrivit jurnalistului Vitalie Cojocari, care a postat mai multe detalii privind subiectul noilor taxe de parcare pe contul său de Facebook, începând cu 1 ianuarie 2022, vor intra în vigoare scumpirile. În funcție de zona în care locuitorii din București dețin un loc de parcare, vor plăti o taxă diferită, mai mică sau mai mare decât restul bucureștenilor.

Care sunt noile taxe de parcare în București, din 2022
Care sunt noile taxe de parcare în București, din 2022

Cât costă un loc de parcare în București, în funcție de zona de reședință

În Zona A a Capitalei taxa pe an pentru locurile de parcare în 2022 se majorează la 600 lei.
În Zona B, tarifele pentru locurile de parcare va crește în 2022 la 500 lei pe an.
În Zona C, locuitorii de aici vor plăti în 2022 suma de 400 de lei pe an pentru locurile de parcare.
În Zona D vor avea tarifele majorate pentru parcare în 2022, sumele ajungând la 300 de lei pe an.

Bucureștenii care plătesc un loc de parcare vor avea drept asupra parcării pe tot parcursul celor 24 de ore ale unei zile, pentru fiecare an achitat. Totuși, aceia care ales să parcheze ilegal pe un loc de parcare ce nu le aparține riscă amenzi usturătoare, care variază între 500 și 1000 de lei. Polițiștii locali vor emite însă o avertizare la prima abatere, urmând să taxeze aspru abia după a doua abatere, când va fi emisă și amenda.

Cei care plătesc taxa au drept asupra parcării 24 din 24. Asta înseamnă că există amenzi între 500-1000 de lei pentru cei care ocupă un loc de parcare străin. Poliția locală nu dă sancțiuni de la prima abatere. Doar avertizări. Amenda se dă de la a doua abatere, explică Vitalie Cojocari în postarea sa de pe Facebook.

Polițiștii locali au emis sancțiuni numeroase în 2021

Potrivit jurnalistului, Poliția Locală a emis un număr impresionant de amenzi în anul ce se află aproape de final. Astfel, un bilanț pentru 2021 arată că Sectorul 3 se află în fruntea sancțiunilor, în timp ce în Sectorul 4 au fost date cele mai puține sancțiuni. Iată topul amenzilor emise de Poliția Locală pentru anul 2021.

Sector 3 – 943 amenzi
Sector 6 – 543 amenzi
Sector 2- 444 amenzi
Sector 1- 256 amenzi
Sector 5 – 193 amenzi
Sector 4 – 61 amenzi

Primăria Sectorului 4 a dat cele mai puține amenzi, însă are o direcție de mobilitate care administrează și locurile de parcare publice pe marile bulevarde, unde blochează roțile celor care nu plătesc. Deblocarea costă 50 de lei. Aproape 600 de cetățeni au plătit tariful deblocării în 2021. Între timp, primăria Generală vrea să schimbe regulile pentru locurile de parcare. Sursele mele îmi spun că este pregătit un nou regulament al parcărilor din București.

De pildă, parcarea de reședință ar fi al celui care plătește taxa anuală doar între ora 8 seara și 8 dimineața. În rest, poate parca oricine fără să fie amendat. Se ia în calcul ca șoferii să plătească parcarea oriunde își lasă mașinile în zonele centrale, chiar dacă acolo nu există un loc special amenajat. Nu știu să vă spun valoarea taxei. Regulamentul este încă un draft. Sunt curios să văd ce o să rămână din el, mai spune Vitalie Cojocari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...