Vești proaste pentru bucureșteni. Taxa care crește de 7 ori din luna ianuarie. Ce alte scumpiri se mai anunță

Andra Daoud 06.12.2021, 23:43
Vești proaste pentru bucureșteni. Taxa care crește de 7 ori din luna ianuarie. Ce alte scumpiri se mai anunță

Anul 2022 vine cu vești proaste pentru bucureșteni. Administrația locală a anunțat o serie de scumpiri, iar unele taxe vor crește și de 7 ori. Cu cât vor plăti locuitorii Capitalei mai mult la încălzire și de ce sunt taxați diferit locuitorii din sectorul 2 pentru ridicarea gunoiului. Se modifică și taxele pentru parcare, iar cetățenii care locuiesc la periferie vor plăti de aproximativ 8 ori mai mult în 2022 față de prezent.

Pentru ce vor plăti bucureștenii mai mult în 2022

Anul 2022 nu vine deloc cu vești bune pentru bucureșteni. Locuitorii Capitalei vor fi nevoiți să scoată din buzunare mai mulți bani, atât pentru utilități, cât și pentru diverse servicii prestate de administrația locală. Taxa pentru parcarea de reședință crește de la 84 de lei pe an la 600 de lei pe an, pentru locuitorii din centrul Capitalei, o cifră de peste 7 ori mai mare decât în prezent. Pentru bucureștenii care locuiesc la periferie, taxa se mărește de 8 ori, respectiv de la 37 de lei pe an, la 300.

Iarna aceasta, bucureștenii care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire ar putea să plătească în plus cu aproximativ 70% pentru gigacalorie, astfel că facturile la încălzire aproape că se vor dubla față de anul trecut.

Pentru locuitorii din sectorul 2, se schimbă regulile privind ridicarea gunoiului. Aceștia vor fi nevoiți să încheie contracte individuale cu firma de salubrizare din sector. În caz contrar, vor plăti o taxă de două ori mai mare față de cea percepută în 2021 (21,27 de lei pe lună). Dacă fac contracte individuale și colectează selectiv, costul va fi undeva la jumătate.

Cât vor plăti bucureștenii pentru încălzire în 2022

Primăria Capitalei a propus ca, de la 1 decembrie, prețul gigacaloriei să crească de la 164 de lei la 280. Această majorare ar însemna facturi cu 70% mai mari pentru cei care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire. Deocamdată, este în stadiul de propunere și trebuie aprobată de Consiliul General. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum, deoarece PNL și PMP susțin majorarea, însă PSD și USR se opun.

În cazul în care majorarea de preț se aprobă, facturile pentru încălzire au putea crește cu până la 840 de lei pe lună pentru un apartament cu trei camere, la un consum mediu de trei gigacalorii. Primăria Capitalei a cerut ajutor de la Guvern, pentru a putea subvenționa încălzirea iarna aceasta. Nicușor Dan a solicitat Executivului 980 de milioane de lei, pentru a putea ajuta bucureștenii să treacă iarna, însă nu se știe câți bani va primi.

Urmăriți Impact.ro și pe