Țările din Europa care intră iar în carantină. Românii plecați peste hotare sunt grav afectați de această decizie

Iancu Andreea 02.11.2020, 13:13
Țările din Europa care intră iar în carantină. Românii plecați peste hotare sunt grav afectați de această decizie

Majoritatea statelor europene se confruntă cu un al doilea val al pandemiei de coronavirus. În contextul unei creșteri constante a numărului de infectări, multe dintre țările din Europa au decis să intre iar în carantină. Astfel, “lockdown-ul” național îi afectează inclusiv pe românii plecați peste hotare.

Lista țărilor din Europa care au reintrat în carantină

Franța a stabilit deja un nou “lockdown” începând de vineri, care ar putea dura până cel puțin la 1 decembrie. Astfel, președintele Emmanuel Macron a anunțat că oamenii vor trebui să rămână la domiciliu, fiindu-le permis să iasă doar în baza unei declarații pe proprie răspundere. Principalele activități pentru care se permite ieșire din casă sunt achiziționarea de bunuri esențiale, deplasarea la medic sau ora zilnică de mișcare în aer liber. Totuși, cetățenii pot merge la serviciu în continuare, dacă angajatorul consideră că nu se poate lucra de acasă. De asemenea, barurile, restaurantele și magazinele neesențiale vor rămâne închise pe perioada carantinei. Pe de altă parte, școlile rămân deschise în Franța.

Germania a anunțat intrarea în carantină parțială de luni. Astfel, restaurantele, barurile, teatrele, cinematografele, sălile de fitness și bazinele de înot sunt închise, iar concertele anulate. De asemenea, sunt instituite restricții radicale în privința contactelor fizice și a întâlnirilor în aer liber. Acestea din urmă sunt limitate la membrii a cel puțin două familii, cu un maxim de zece persoane. Nici prezența fanilor la meciurile de fotbal nu este permisă, iar sălile de sport, piscinele, saloanele de cosmetică, masaj şi cele de tatuaje sunt închise. Pe de altă parte, școlile și grădinițele rămân deschise, dar și majoritatea magazinelor și saloanele de coafură.

Situația din Italia prezintă noi restricții, introduse pe 26 octombrie, valabile timp de o lună. Potrivit noilor măsuri, barurile și restaurantele trebuie să se închidă până la ora 18:00, însă se poate vinde mâncarea la pachet, după această oră. Sălile de sport, piscinele, centrele de wellness și spa sunt și ele închise, alături de teatre, cinematografe și săli de concerte. Pe de altă parte, școlile rămân deschise, iar oamenii pot merge la serviciu în continuare. Cu toate acestea, cetățenii sunt sfătuiți să evite transportul în comun și deplasările în afara localității. Purtarea măștii este obligatorie, iar nunțile, botezurile și adunările la înmormântări sunt interzise.

Spania a decis prelungirea stării de urgență sanitară până la data de 9 mai, potrivit anunțului făcut de premierul Pedro Sanchez. De asemenea, este interzisă circulația persoanelor în timpul nopții, între orele 23:00 şi 06:00. Totuși, intervalul poate fi modificat cu o oră în funcție de regiune. Măsura nu se aplică și în Insulele Canare, care nu a fost atât de afectată de pandemie. Pe perioada restricțiilor, sunt închise cinematografele și teatrele, precum și barurile și restaurantele.

Belgia este cea de-a doua țară europeană, după Franța, care impune o nouă carantină totală. Perioada de restricții a început în noaptea de duminică spre luni și va dura o lună și jumătate. Astfel, unele magazine și saloanele de înfrumusețare se închid. Totodată, în supermarket vor fi comercializate doar bunuri esențiale. În cazul adunărilor publice, acestea nu pot depăși 4 persoane.

“Am optat pentru o carantină sporită cu un singur scop în minte: să prevenim colapsul serviciilor medicale, pentru că sunt deja sub o presiune uriaşă. Aceste măsuri sunt ultima noastră şansă. Sunt măsuri necesare pentru a face bilanţul să scadă.”, a declarat Alexander De Croo, premierul Belgiei.

Statele europene care au reintrodus măsura carantinei foto - Pexels
Statele europene care au reintrodus măsura carantinei
foto – Pexels

Ce stat din Europa a decis închiderea școlilor și grădinițelor

Începând de marți, Grecia va intra într-un “lockdown” parțial. Cetățenii vor trebui să respecte restricțiile de circulație pe timp de noapte, fiind interzisă circulația după miezul nopții până la ora locală 05:00. Premierul grec a anunțat și închiderea barurilor, restaurantelor și sălilor de sport din nordul țării și regiunea Attica, inclusiv Atena. Totuși, școlile rămân deschise, precum și magazinele de retail.

Executivul din Austria a anunțat o nouă izolare parțială. Astfel, restaurantele, hotelurile, instituțiile culturale și sportive vor fi închise. De asemenea, ieșirea din case va fi interzisă între orele 20:00 şi 06:00. Maximum două familii vor putea beneficia de întrevederi.

“O a doua izolare va fi în vigoare de marţi până la sfârşitul lunii noiembrie”, a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă la Viena.

Inclusiv nunțile, petrecerile și faimoasele târguri de Crăciun sunt anulate, împreună cu măsura închiderii muzeelor, teatrelor, cinematografelor sau piscinelor. Pe de altă parte, și în Austria școlile și creșele rămân deschise, alături de magazine, saloane de coafură și frizerii. Totuși, în cazul liceelor și universitățlor, cursurile au loc online, iar telemunca este încurajată. Aceste măsuri trebuie aprobate de către Parlament, iar interdicția de circulație trebuie reaprobată de parlamentari la fiecare 10 zile.

Târgurile de Crăciun, interzise și în Austria foto - Pexels
Târgurile de Crăciun, interzise și în Austria
foto – Pexels

Portugalia va intra în carantină în mai multe regiuni începând din data de 4 noiembrie. Această măsură se aplică pentru localitățile cu mai mult de 240 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Printre cele mai cunoscute se numără Lisabona și Porto, dar și altele, dintre cele 121 de zone care se încadrează în acest scenariu. Măsurile implică restricții de circulație. Astfel, portughezii vor putea părăsi domiciliul doar pentru a merge la serviciu, la școală, la cumpărături, pentru a face sport și pentru a oferi asistență persoanelor în nevoie. Magazinele și restaurantele rămân deschise doar până la ora 22:00, respectiv 22:30. Totodată, evenimentele private sunt limitate la cinci persoane, fiind interzise târgurile și piețele. De asemenea, telemunca este obligatorie.

Și în Olanda se impune o nouă carantină, care va fi valabilă timp de patru săptămâni. Barurile, restaurantele și cafenelele pot servi mâncăruri la pachet. De asemenea, vânzarea de alcool în magazine și restaurante este interzisă după ora 20:00, precum și consumul în spațiile publice după această oră. Și magazinele trebuie să se închidă până la ora 20:00, excepție făcând supermarketurile.

Pe de altă parte, cetățenii sunt îndrumați să lucreze de acasă pe cât posibil și să nu meargă pe stradă în grupuri mai mari de patru persoane. Evenimentele în aer liber sunt interzise. Totodată, rămâne în vigoare măsurile de purtare a măștii în transportul public, în magazine și alte locuri publice interioare. De asemenea, școlile, sălile de sport, piscinele și saunele vor rămâne deschise, iar copiii sub 18 ani vor putea practica sporturi de amatori.

În Cehia s-a prelungit vineri starea de urgență, valabilă până pe 20 noiembrie. Totuși, ministrul de Interne, Jan Hamacek susține că restricțiile s-ar putea extinde până de Crăciun. Și în cazul cehilor este valabilă interdicția de circulație pe timpul nopții, dar și închiderea școlilor și restaurantelor.

Irlanda a revenit la restricții dure încă din 22 octombrie, pentru o perioadă de șase săptămâni. Astfel, cetățenii trebuie să stea în case și să lucreze, acolo unde se poate, în sistem de telemuncă. Deși întâlnirile în spații închise nu sunt permise, oamenii se pot întâlni în aer liber pentru a face mișcare. În cazul magazinelor neesențiale și al saloanelor de coafură s-au aplicat interdicții radicale, acestea fiind închise. Totuși, barurile și restaurantele pot servi în regim takeaway.

În Irlanda, nunțile sunt limitate la 25 de participanți, în timp ce înmormântările sunt permise cu doar 10 persoane. Totuși, școlile și creșele rămân deschise, la fel și posibilitatea de a practica sport.

Urmăriți Impact.ro și pe