Țările care cheltuiesc cel mai mult pe masa de Crăciun. România este la coada clasamentului

Ana Anitoiu 06.12.2022, 17:18
Țările care cheltuiesc cel mai mult pe masa de Crăciun. România este la coada clasamentului

Țările care cheltuiesc cel mai mult pe masa tradițională de Crăciun din acest an, în contextul scumpirilor din ultima vreme, au fost dezvăluite de rezultatele unui studiu global. România este la coada clasamentului, imediat după state precum Norvegia și Polonia.

Care sunt țările care cheltuiesc cel mai mult pentru masa de Crăciun

Conform rezultatelor studiului, pe primul loc în clasamentul țărilor care cheltuiesc cel mai mult pentru masa tradițională de Crăciun se află Germania. Nemții obișnuiesc să prepare gâscă la cuptor cu diverse garnituri, iar costul acestora, pentru o familie de patru persoane, s-ar ridica în acest an la un total de 66,70 de euro. Studiul a fost făcut de rețeaua socială de investiții eToro în 12 țări de pe trei continente.

„eToro a analizat prețurile din supermarketurile locale ale bucătăriei tradiționale de Crăciun și a constatat că mâncarea festivă tipic germană, care constă în friptură de gâscă și garnituri, inclusiv șuncă, mere și ceapă, va costa 66,70 de euro pentru a hrăni o familie de patru persoane, doar 3 kg de piept de gâscă costând aproape 57 de euro”, au transmis realizatorii studiului.

„Familiile din întreaga lume resimt cu toții impactul prețurilor la alimente, care au crescut cu mult peste inflația deja ridicată din acest an, iar studiul nostru global demonstrează efectul pe care acest lucru îl va avea asupra cinei de Crăciun”, a spus Ben Laidler, strategul piețelor globale la eToro.

Televiziunea din Romania cu cele mai mari profituri. Clasamentul este unul inedit
Rezultatele unui studiu au dezvaluit ce tari cheltuiesc cel mai mult pentru masa traditionala de Craciun

Alte țări care cheltuiesc mult pentru masa de Crăciun

Pe cel de-al doilea loc în clasamentul țărilor cu cele mai scumpe mese de Crăciun din lume se află Spania. Familiile din această țară obișnuiesc să gătească diverse garnituri lângă carne de curcan, iar costul pe care vor trebui să-l suporte în acest an va fi de 60,90 de euro.

„Podiumul” este completat de Italia, unde masa festivă din acest an, ce constă în tortellini în supă, costă 47,68 euro. Pe locul al patrulea se află Olanda, unde familiile vor cheltui 45,12 euro pentru a servi de Crăciun tradiționala ruladă de porc.

Locurile cinci și șase în clasament sunt ocupate de Statele Unite ale Americii, respectiv de Franța, unde familiile vor trebui să plătească 44,31 euro, respectiv 41,06 euro, pentru a găti de Crăciun curcan cu garnituri.

România, cea mai ieftină masă de Crăciun

De cealaltă parte, felurile de mâncare tradiționale de Crăciun în România costă cel mai puțin. Mai exact, costul este de 25,87 euro pentru sarmale cu mămăligă, smântână și ardei iute și cozonac, pentru o familie de patru persoane.

Chiar înaintea României în clasament, pe locul 11, se află Norvegia. O masă festivă norvegiană cu friptură de porc și garniturile clasice va costa în acest an 26,80 euro, pentru o familie de patru persoane.

Pe locul 10 se află Polonia, unde o familie de patru persoane va plăti 30,39 euro pentru a se bucura la masa de Crăciun de colțunași cu varză murată și ciuperci cu borș. Pe locul 9 se află Marea Britanie, unde curcanul și garniturile vor costa 32,48 euro.

Danemarca se află pe locul opt în clasament, cu un cost total de 34,34 euro pentru friptură de porc. Australia ocupă locul al șaptelea, cu 34,80 euro pentru grătarul tradițional la masa de Crăciun.

Inflația, creștere considerabilă

Inflația prețurilor la alimente a crescut în mod considerabil în acest an, ultima cifră a inflației alimentare din Uniunea Europeană fiind de 17,2%, în timp ce cifra corespunzătoare pentru Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord fiind de 16%.

„Datele privind prețurile arată că multe dintre presiunile inflaționiste sunt locale, existând diferențe mari de costuri între țări, unele dintre ele fiind chiar învecinate. Un lucru cert este că mâncărurile tradiționale din carne de pasăre – fie că este vorba de gâscă sau curcan – cresc costul cinei de Crăciun,

prețurile resimțind presiunea exercitată de recentele sacrificări de păsări din fermele din Europa cauzate de gripa aviară. S-ar putea ca acest lucru să stimuleze  cererea de surse de proteine mai ieftine de Crăciun.”, a mai spus strategul piețelor globale la eToro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...