Țara din Occident în care piața imobiliară a căzut. Prețurile sunt acum de nimic, puțini români și le-ar fi permis înainte de criză

Stan Filon 04.02.2023, 17:44
Țara din Occident în care piața imobiliară a căzut. Prețurile sunt acum de nimic, puțini români și le-ar fi permis înainte de criză

După ce Ungaria s-a confruntat cu o devalorizare puternică a monedei naționale, iar prețul locuințelor a scăzut considerabil, iată că o altă țară din blocul comunitar are probleme serioase pe acest palier. Prețul caselor a scăzut drastic, iar firmele de construcții dau faliment pe bandă rulantă.

Țara din Occident în care piața imobiliară a căzut

Piața imobiliară din Suedia se află la un pas de colaps! Prețul locuințelor a scăzut drastic, iar firmele de construcții intră rând pe rând în incapacitate de plată și sunt nevoite să-și declare falimentul. Prețurile locuințelor au scăzut cu 16% față de un vârf din primul trimestru al anului trecut, iar economiștii se așteaptă ca scăderea să continue, făcând astfel să dispară câștigurile uriașe din timpul pandemiei de Covid-19.

Această criză se așteaptă să ducă la o scădere dramatică a construcțiilor de case noi, Consiliul Național pentru Locuințe din Suedia estimând că locuințele vor începe să scadă cu 44% în acest an, respectiv până la un număr de 33.000.

Tara din Occident in care piata imobiliara a cazut
Tara din Occident in care piata imobiliara a cazut

130 de constructori au declarat falimentul doar în luna ianuarie

Industria construcțiilor este una foarte puternică în Suedia, generând peste 350 de mii de locuri de muncă. Marii constructori și-au cerut însă falimentul! Un comunicat separat al Creditsafe de miercuri a arătat că trei dintre cele mai mari cinci firme care au intrat în faliment în ianuarie se aflau în industria construcțiilor.

Numărul companiilor care depun cereri de faliment a crescut cu 47% față de anul trecut, ajungând la un număr de 622 de operatori economici. Datele evidențiază efectele celei mai grave scăderi a prețurilor locuințelor din Suedia din ultimele trei decenii, ceea ce a dus șa cazuri de neplată în sectorul construcțiilor. Numai în luna ianuarie, 130 de constructori au declarat intrarea în faliment.

Dezastrul din construcții este de așteptat să afecteze puternic activitatea economică, care se așteaptă să continue să scadă în acest an, după o contracție în trimestrul al patrulea din 2022, accentuând o dilemă pentru banca centrală a țării, care încearcă să țină în frâu inflația ajunsă în luna decembrie 2022 la 12,3 %, cea mai ridicată din anul 1991.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...