Veste bună pentru Finlanda. Poate să adere mai repede la NATO. Ce se întâmplă cu Suedia

Elena Avramescu 02.02.2023, 07:07
Veste bună pentru Finlanda. Poate să adere mai repede la NATO. Ce se întâmplă cu Suedia

Din datele prezentate până acum, se pare că parlamentul turc este pregătit să ia în considerare candidatura Finlandei la NATO, conform spuselor lui Erdogan. Mai precis, liderul turc a ținut să precizeze că acest lucru este posibil numai în cazul în care Helsinki-ul continuă să acționeze ținând cont de memorandumul semnat.

Finlanda, șanse mari să adere mai repede la NATO

În acest sens, parlamentul turc este gata să ia în considerare cererea Finlandei de aderare la NATO numai în cazul în care Helsinki-ul continuă să acționeze în conformitate cu memoriul semnat, a declarat miercuri președintele turc, Tayyip Erdogan, la postul de televiziune TRT.

„În acest moment, nu considerăm Suedia un candidat potrivit. Dacă Suedia nu corectează situația, atunci să nu fie jignită de ceea ce facem noi. Dar evaluăm altfel situația Finlandei. Dacă aceasta continuă să acționeze în același sens ca acum, atunci parlamentul nostru va face ceea ce i se cere când se va întoarce la muncă”, a spus președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Însă asta nu este tot, deoarece Parlamentul, ținând cont de contextul cererii acestor țări de aderare la NATO, are nevoie să aprobe candidaturile acestora pentru a finaliza procesul de aderare la alianță.

În plus, atât Suedia, cât și Finlanda trebuie să respecte termenii memorandumului semnat cu Turcia anul trecut privind lupta împotriva organizațiilor teroriste recunoscute în Turcia.

„Ne ghidăm după acest memorandum. Părțile și-au asumat obligații și trebuie să îndeplinească pe deplin aceste promisiuni. Când se va face acest lucru, vom vedea, vom evalua procesul. Mă aștept la pași sinceri din partea Suediei în lupta împotriva sentimentelor și acțiunilor anti-islamice”, a mai notat Erdogan.

Cu ceva timp în urmă a luat naștere un scandal imens între Turcia și Suedia din cauza arderii Coranului în apropierea ambasadei Turciei la Stockholm. Nu trebuie uitat faptul că, la data de 21 ianuarie, liderul partidului de extremă dreaptă Hard Course, Rasmus Paludan, a ars public Coranul în fața misiunii diplomatice turce.

Însă asta nu este tot, deoarece în discursul său, a ținut să-l critice aspru pe Erdogan și a arătat și o caricatură a profetului Mahomed. După toate acestea precum și alte acțiuni anti-turce de la Stockholm, liderul turc a spus că Suedia nu ar trebui să se aștepte ca Ankara să susțină cererea sa de aderare la NATO. Tocmai de aceea, în prezent, întreg procesul legat de aprobarea cererii Suediei este suspendat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...