Cât de mult s-au schimbat prețurile locuințelor din România în ultimul deceniu. Surpriză în bula imobiliară, țările din Europa cu cele mai ieftine apartamente

Stan Filon 10.01.2023, 18:25
Cât de mult s-au schimbat prețurile locuințelor din România în ultimul deceniu. Surpriză în bula imobiliară, țările din Europa cu cele mai ieftine apartamente

S-a aflat cât de mult s-au schimbat prețurile locuințelor din România în ultimul deceniu! Modificări importante au fost înregistrate și în celelalte state din Uniunea Europeană, după cum reiese dintr-un studiu dat publicității de Eurostat.

Cât de mult s-au schimbat prețurile locuințelor din România în ultimul deceniu

Astfel s-a aflat că preţul locuinţelor din Uniunea Europeană a înregistrat o creştere de 49,2% în perioada cuprinsă între 2010 şi trimestrul al treilea din 2022, arată datele publicate marţi de Eurostat. Potrivit sursei citate, România a consemnat una dintre cele mai mici majorări de preţuri din UE.

În ultimul deceniu, preţul locuinţelor a crescut în 24 dintre cele 27 de state membre UE şi a scăzut doar în Grecia (minus 22%), Italia (minus 9%) şi Cipru (minus 0,3%), informează Agerpres. Cele mai mari creşteri au fost consemnate în: Estonia (199%), Ungaria (174%), Luxemburg (140%), Lituania (137%), Letonia (134%), Cehia (133%) şi Austria (130%).

Cat de mult s-au schimbat preturile locuintelor din Romania in ultimul deceniu
Cat de mult s-au schimbat preturile locuintelor din Romania in ultimul deceniu

Și chiriile au crescut

În România, precum şi în Finlanda şi Spania, preţul locuinţelor a înregistrat o creştere mai mică de 25%, adică la jumătate faţă de creşterea medie înregistrată în UE. Documentul Eurostat mai arată că atunci când vine vorba de chirii, acestea au crescut, în medie, cu 18,5% în Uniunea Europeană, în perioada cuprinsă între 2010 şi trimestrul al treilea din 2022.

Cu excepţia Greciei, unde au scăzut cu 24%, chiriile au crescut în restul celor 26 de state membre UE, inclusiv în România. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Estonia (233%) şi Lituania (151%). În cazul României, chiriile au înregistrat o creştere de peste 25%, peste media din UE.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Situația actuală din România arată că în luna noiembrie prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare în România s-au diminuat cu 0,2% față de luna anterioară, potrivit imobiliare.ro.

Valoarea medie de listare pentru o proprietate a ajuns la 1.704 euro pe metru pătrat util (față de 1.707 de euro pe metru pătrat la finele lui octombrie). Capitala a consemnat un recul de 0,7% al prețului mediu solicitat de proprietari, până la un nivel de 1.716 de euro pe metru pătrat util (de la 1.728 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui octombrie). Cluj-Napoca face notă discorantă. Aici, așteptările vânzătorilor au crescut cu 0,6%, ajungând la 2.415 euro pe metru pătrat util, față de 2.401 euro pe metru pătrat în octombrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...