Țara din Europa care are casele mai poluante decât mașinile. Guvernul dă bani ca să le transforme

Ana Anitoiu, Camelia Moldoveanu 25.08.2021, 20:59
Țara din Europa care are casele mai poluante decât mașinile. Guvernul dă bani ca să le transforme

O țară din Europa are casele mai poluante decât mașinile. Acestea produc mai multe emisii de carbon decât autovehiculele. Guvernul dă bani ca să le transforme, dar unii dintre politicieni sunt de părere că schimbarea este greu de pus în aplicare.

Care este țara cu locuințele mai poluante decât mașinile

Casele din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord reprezintă o amenințare mai mare pentru mediul încojurător decât mașinile, pentru că produc mai multe emisii de carbon, potrivit unui nou studiu.

Mai exact, conform noului studiu, Regatul Unit are 25 de milioane de proprietăți ce produc 58,5 milioane de tone de dioxid de carbon în fiecare an, în comparație cu 27 de milioane de mașini ce emit 56 de milioane de tone.

Tara cu cele mai poluante case din lume. Produc mai multe emisii de carbon decat masinile altor natiuni
O casa din Regatul Unit

Ce schimbări ar trebui să facă oamenii în casele lor

Izolația proastă și sistemele de încălzire pe gaz sunt cele din cauza cărora se pierde căldură din locuințe, portivit National Housing Federation.

”Pentru prea mult timp, impactul locuințelor asupra schimbărilor climatice a fost trecut cu vederea. În timp ce am devenit mai conștienți de vehiculele cu care călătorim, de cât reciclăm și de ceea ce mâncăm, aceste noi numere uluitoare trebuie să ne facă acum să recunoaște rolul extrem de important pe care-l joacă și casele noaste.

Dacă nu începem să facem un progres serios în reducerea amprentei de carbon pe care o au casele noastre nu vom atinge obiectivul impus de guvern de zero-net până în anul 2050”, a spus Kate Henderson, director executiv la National Housing Federation.

O strategie ce va fi publicată luna viitoare ar urma să arate că proprietarii de case care au boilere pe gaz vor trebui să găsească alternative mai prietenoase cu mediul, precum pompele de căldură și boilerele cu hidrogen.

Oamenii nu vor să investească pentru schimbarea necesară

Însă, peste unul din patru proprietari, adică 28% din totalul lor, nu plănuiesc să investească pentru a-și face locuințele mai prietenoase cu mediul în următorii zece ani, conform National Housing Federation.

De altfel, alte studii recente arată că 60% dinte proprietarii de case nu cred că energia utilizată în casa lor are un prea mare impact asupra emisiilor de carbon.

Recent, a fost anunțat că proprietarilor de case din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord li se va oferi sprijin în valoare de peste 8.000 de euro ca să-și schimbe boilerele pe gaz ce apoi să ajungă să fie casate. Fondul alocat va fi de peste 460 de milioane de euro.

Boilerele pe gaz, în vizorul oficialilor

În luna mai, presa britanică a scris că boilerele pe gaz vor fi interzise în cel mult 14 ani, ca parte din planurile Guvernului de a reduce impactul țării asupra schimbării climatice. Oficialii au discutat despre un termen limită pentru 2035, după care instalarea unor astfel de boilere să fie ilegală.

Însă, potrivit Daily Mail, prim-ministrul Boris Johnson s-ar fi răzgândit după ce această idee a fost criticată de conservatori, din cauza prețurilor prea mari pe care le-ar implica schimbarea.

În plus, deși boilerele pe gaz vor fi interzise în locuințele noi din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord până în 2025, unii dintre oficiali se tem că procesul de dezinstalare a lor din aproximativ 25 de milioane de locuințe deja existente va mai lua un deceniu.

Comitelul pentru Schimbările Climatice, care consultă Guvernul pe această temă, a transmis anul trecut că boilerele tradiționale ar trebui să fie interzise din 2033.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...