Suspiciuni de sabotaj. Norvegia inspectează gazoductul Nord Stream după exploziile de luna trecută

Mihnea Tălău 07.10.2022, 12:21
Suspiciuni de sabotaj. Norvegia inspectează gazoductul Nord Stream după exploziile de luna trecută

Norvegia a trimis o navă specializată pentru a inspecta o conductă submarină de gaze către Germania, din cauza preocupărilor legate de siguranță, după suspiciunile de sabotaj de luna trecută la două conducte Nord Stream între Rusia și Germania, potrivit unor surse și date.

Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze din Europa

Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze din Europa, și-a plasat săptămâna trecută sectorul energetic în stare de alertă maximă, desfășurându-și forțele navale și aeriene pentru a patrula instalațiile offshore și plasând soldați la uzinele de procesare a gazelor de pe uscat după exploziile de la Nord Stream din 26 septembrie.

Havila Subsea, o navă de servicii petroliere echipată cu vehicule submarine acționate de la distanță, a fost desfășurată pe 5 octombrie pentru a supraveghea conducta Europipe II, care merge de la uzina de gaz Kaarstoe din Norvegia până la Dornum, în Germania, arată datele de urmărire a navelor Refinitiv, scrie Reuters.

Jostein Alendal, directorul executiv al Reach Subsea, care operează Havila Subsea, a declarat că inspecția a fost comandată de Equinor, care efectuează inspecții ale conductelor în numele operatorului sistemului de gaze offshore Gassco.

„Din considerente de securitate, nu putem intra în detalii despre măsurile specifice. Cunoașterea acestor măsuri facilitează evitarea lor de către un actor”, a declarat un purtător de cuvânt al Gassco într-un e-mail.

Europipe II este posibil să fie cea mai importantă conductă norvegiană, a declarat Tor Ivar Stroemmen, lector superior la Academia Navală Regală Norvegiană.

„O întrerupere majoră a fluxului de gaz către Germania ar putea provoca presiuni politice care să schimbe dinamica confruntării actuale cu Rusia”, a declarat Stroemmen.

Europipe II, are o lungime de 658 km și o capacitate de 71 de milioane de metri cubi de gaz pe zi

O sursă din industrie a declarat că Norvegia inspectează infrastructura critică de petrol și gaze, inclusiv conductele, pentru posibile explozibili sau tentative de sabotaj.

Primele concluzii ale anchetei realizata de Suedia dupa scurgerile de gaze de la Nord Stream. Ce s-a descoperit

Germania, cea mai mare economie a Europei, s-a bazat în mare măsură pe livrările de gaze rusești din Rusia până când livrările au fost întrerupte după invazia Rusiei în Ucraina.

Europipe II, cu o lungime de 658 km, are o capacitate de 71 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, aproximativ o cincime din totalul exporturilor prin gazoduct ale Norvegiei.

Serviciul de Securitate al Suediei a declarat joi că o investigație la locul crimei în cazul celor două conducte a întărit suspiciunile de „sabotaj grosolan” care implică detonări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...