Un nor de metan, vizibil deasupra Norvegiei. Se întâmplă după exploziile și scurgerile de gaze din Nord Stream

Elena Avramescu 30.09.2022, 15:49
Un nor de metan, vizibil deasupra Norvegiei. Se întâmplă după exploziile și scurgerile de gaze din Nord Stream

După exploziile din ultimele zile la gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 din Marea Baltică, există un alt motiv de îngrijorare, și anume apariția unor cantități mari de metan în aer, au informat oamenii de știință norvegieni, potrivit sciencenorway.no.

Exploziile din Nord Stream au dus la apariția unui nor de metan

„Unele calcule preliminare pe care le-am făcut arată că vorbim despre multe mii de tone de metan care au fost eliberate”, a mărturisit specialistul în climă Stephen Matthew Platt de la Institutul pentru Climă și Mediu din cadrul Institutului Norvegian de Cercetare a Aerului.

Metanul reprezintă în jur 1.800 ppb din aer în partea inferioară a atmosferei Pământului, iar în ultimele zile, observatorul NILU de la Birkenes din Agder din sudul Norvegiei a măsurat o creștere de 400 ppb a concentrației de metan marți, 27 septembrie.

„Aceasta este într-adevăr o cantitate uriașă. O mare parte din metan a ajuns în atmosferă”, a notat specialistul în climă.

În plus, metanul este un gaz cu efect de seră mult mai puternic decât CO 2 (dioxid de carbon), iar după acesta, metanul este gazul cu efect de seră produs de om care contribuie cel mai mult la încălzirea globală. Astfel că emisiile de metan din gazoductele din Marea Baltică pot să înregistreze până la dublul emisiilor totale anuale de metan din întreaga producție de petrol și gaze norvegiene.

Rusia tine pe jar Europa. Ce se intampla cu livrarile de gaz prin Nord Stream 1
Nord Stream 1

Mai mult, se pare că emisia de metan din Marea Baltică este atât de mare încât ar putea duce la o creștere măsurabilă a emisiilor totale de metan din întreaga regiune nordică în 2022, avertizează Stephen Matthew Platt.

„Metanul este un gaz incolor și inodor. Nu este foarte toxic. Norul de gaz care se răspândește acum peste întreaga regiune nordică se va subția treptat. Nu am făcut niciun calcul care să arate în ce direcție se va mișca în următoarele zile. Dar credem că va fi în curând măsurabil la al doilea observator pe care NILU îl are în Svalbard”, a mai spus Stephen Matthew Platt.

A patra spărtură descoperită la conducta Nord Stream

Ieri, Suedia a descoperit o a patra scurgere de gaz din conducta Nord Stream care a fost avariată la începutul acestei săptămâni. Uniunea Europeană este de părere că scurgerile recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 reprezintă un sabotaj, astfel că va intensifica măsurile de protecţie a infrastructurii sale energetice în urma acestor incidente.

„Două dintre aceste patru scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a spus Jenny Larsson, purtătoarea de cuvânt a pazei de coastă suedeze, miercuri. Celelalte două breșe sunt în zona daneză.

Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că seismologii din Danemarca şi Suedia declarat că luni au fost înregistrate explozii puternice în zona respectivă. În acest sens, autoritățile daneze au publicat imagini cu bulele ridicate la suprafața apei în urma scurgerilor din conducte, cel mai mare cerc de bule având diametrul de un kilometru.

„Nu există nicio îndoială că a fost vorba de explozii”, a decalrat Bjorn Lund de la Centru Național de Seismologie din Suedia. Operatorii gazoductelor au spus că nu pot estima când va fi reparată infrastructura sistemului de transport de gaze.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...