Norvegia vine cu o soluție salvatoare. Cum vrea să ajute UE să facă față prețurilor exorbitante ale gazelor

Elena Avramescu 16.09.2022, 10:24
Norvegia vine cu o soluție salvatoare. Cum vrea să ajute UE să facă față prețurilor exorbitante ale gazelor

În cursul zilei de ieri, Norvegia a făcut o declarație plină de speranță, spunând că vrea să ajute UE deoarece preţurile mari ale gazelor nu sunt în interesul său. În acest sens va colabora cu UE pentru a putea aduce o stabilitate pe piaţă, cu toate că cel mai mare furnizor de gaze din Europa este deja la capacitate maximă.

Norvegia sare în ajutorul UE după ce prețurile la gaze au explodat

În prezent, Uniunea Europeană întâmpină mari probleme din cauza creşterii preţurilor gazelor, ceea ce a dus la aprecierea inflaţiei, ducând mai multe companii de utilităţi în prag de faliment iar acum riscă să provoace recesiune. Acest lucru a dus la propuneri urgente din partea Comisiei Europene pentru a proteja consumatorii, dar şi întreprinderile.

„Nu este în interesul Norvegiei să avem aceste creşteri extraordinare ale preţului gazelor”, a spus premierul Jonas Gahr Stoere reporterilor imediat după întâlnirea avută cu companiile de gaze, unde s-a discutat despre modalităţile de reducere a preţului gazelor la care Norvegia vinde în Europa.

În anul 2022, prețul gazelor în Europa a crescut chiar și cu 250%, prin urmare a dus la creșterea puternică a veniturilor din exporturi ale Norvegiei, dar și la probleme mari companiilor energetice prinse în această criză.

Norvegia a fost transformată în principalul furnizor de gaze din nordul Europei din momentul în care Rusia a redus livrările de gaze către Europa, pe motivul apariției unor probleme tehnice cauzate de sancţiunile occidentale, în urma invaziei sale în Ucraina. Cu toate acestea, Europa este de părere că aceasta este o minciună.

Norvegia vine cu o solutie salvatoare
Gaze Norvegia

Se pare că Norvegia își propune să producă în jur de 122 de miliarde de metri cubi de gaze în acest an, cu mai mult de 8% faţă de 2021, iar asta pentru că producătorii au mărit extrem de mult producţia.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak este de părere că exporturile de gaze ruseşti către UE urmează să scadă cu 50 de miliarde de metri cubi în acest an.

Miniştrii Energiei din UE au de gând să aprobe noi măsuri de reducere a preţurilor la gaze şi energiei, la un summit de urgenţă din 30 septembrie şi au cerut Norvegiei ajutorul, cu toate că nu este membră UE.

Ursula von der Leyen, despre contribuția de criză

Președintele Comisiei Europene a dat câteva detalii despre propunerea care se bazează pe producătorii de energie din combustibili fosili, care ar putea oferi o contribuție de criză. Această propunere ar putea strânge suma de 140 de miliarde de euro de la statele membre cu scopul de a putea diminua lovitura.

„Trebuie să continuăm să lucrăm pentru a diminua prețurile la gaze. Vom dezvolta împreună cu statele membre un set de măsuri pentru a lua în considerare natura specifică a relației noastre cu furnizorii, de la cei de neîncredere precum Rusia, la prietenii de încredere precum Norvegia.

Va trebui să decuplăm influența dominantă a gazului asupra prețului electricității. De aceea vom face o reformă profundă și comprehensivă a pieței energiei”, a mai spus von der Leyen în Parlamentul European.

Se pare că planul care prevede plafonarea profiturilor companiilor energetice şi direcţionarea banilor spre consumatori urmează să fie finalizat de către Comisia Europeană, astfel că toate țările membre ar urma să își reducă consumul net lunar de electricitate cu minin 10% şi cu maxim 5% în orele de vârf.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...