Stupoare la Oradea după ce angajații primăriei s-au apucat să sape pentru o parcare subterană. Descoperirea e de importanță majoră

Ioana Bucur 19.02.2021, 12:55
Stupoare la Oradea după ce angajații primăriei s-au apucat să sape pentru o parcare subterană. Descoperirea e de importanță majoră

O descoperire de importanță majoră a fost făcută în urmă cu puțin timp, din pură întâmplare. Ce au găsit angajații Primăriei din Oradea, după ce au început să facă săpături pentru construirea unei parcări subterane. Lucrările au fost oprite de urgență.

Descoperire de importanță majoră la Oradea

Săpăturile pentru o parcare subterană modernă au scos la lumină trecutul spectaculos al zonei. O descoperire de importanță majoră a fost făcută la Oradea, într-un șantier al Primăriei. Totul s-a întâmplat cu doar câteva zile în urmă, în timpul excavărilor pentru ridicarea unei parcări de tip „park and ride”. Pe măsură ce săpau, muncitorii au dat peste mai multe comori arheologice. Au fost găsite mai mult schelete, dar și ziduri care ar fi putut aparține unei biserici din secolul al XIV-lea, dar asta urmează să fie stabilit, în perioada următoare, de analiza arheologilor. Zidul scos la lumină de muncitori va fi curățat și excavat, de jur împrejur. Până atunci, lucrările de pe șantierul Primărei au fost oprite. Locul în care s-a făcut descoperirea este unul cu un trecut încărcat. Situat la intrarea în Cetatea Oradea, un monument medieval în forma sa actuală, în jurul căreia s-a ridicat, apoi, întregul oraș. Aici exista o catedrală în stil gotic care, în jurul anului 1400, era cel mai important loc de pelerinaj din Europa.

Parcarea care se construiește va fi una de tip „park and drive”, cu 277 de locuri. Proiectul Primăriei are o valoare de 24 de milioane de lei. Acum, rămâne de văzut în ce măsură aceste descoperiri vor întârzia această investiție și cât va dura până când arheologii vor face cercetarea necesară pentru ca lucrările să poată continua.

Se presupune că fragmenul de zid descoperit în Oradea ar fi putut aparține peretului vestic al Bisericii Sfântului Spirit, ce datează de la 1300. Mai mult, se pare că printre vestigiile scoase la lumină de săpături se numără și o parte din altar. Oasele găsite, dacă se dovedește că sunt de natură umană, ar putea fi rămășițele unor clerici de rang înalt, înmormântați, conform tradiției vremii, într-un lăcaș de cult.

Descoperire arheologică importantă la Oradea
Descoperire arheologică importantă la Oradea. Foto: Digi24

Artfefact viking, descoperit la noi în țară. Unde a ajuns coiful vechi de 2.500 de ani din judeţul Iaşi

Descoperirea de importanță majoră de la Oradea vine la doar o săptămână după ce reprezentanții Poliției Române au anunțat ce s-a ales de o altă comoară arheologică, unică la noi în țară, descoperită în județul Iași. Este vorba despre calota unui coif medieval de origine vikingă, cu o  vechime de 2.500 de ani.

„Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale – Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Naţional, împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Iaşi – Serviciul de Investigaţii Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, au recuperat, la data de 7 februarie 2021, un bun arheologic de mare valoare, respectiv calota unui coif medieval de sorginte varegă (vikingă)”, a transmis, Poliţia Română.

Autoritățile au dezvăluit că investigațiile au început din luna decembrie 2020. Atunci, polițiștii au primit informații cu privire la coiful descoperit în timpul unor lucrări de amenajare efectuate, încă din anul 2010, pe râul Siret, fără să fie declarat și predat autorităților. Coiful vechi de 2.500 de ani din judeţul Iaşi a fost predat Complexului Muzeal Național ,,Moldova” Iași, „în vederea declanșării procedurii de clasare în patrimoniul cultural național”.

„Bunul cultural poate fi datat din secolele X-XIII și reprezintă un tip de coif întâlnit cel mai adesea în spațiul Baltic și al Rusiei Kieviene. Acesta este apreciat de specialiștii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă, fiind unicat în România și printre puținele exemplare cunoscute în Europa”, a mai transmis instituția.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...