Unde a fost găsit cel mai vechi ADN din lume. Oamenii de ştiinţă, uimiţi de uriaşa descoperire

Cristian Cojocaru 18.02.2021, 15:02
Unde a fost găsit cel mai vechi ADN din lume. Oamenii de ştiinţă, uimiţi de uriaşa descoperire

Oamenii de știință au făcut una dintre cele mai mari descoperiri până în prezent din punct de vedere istoric. Cercetătorii au reușit să descopere cel mai vechi ADN din lume, lucru care a dus la lărgirea sferei de cunoștințe despre speciile dispărute de-a lungul timpului.

Cercetătorii au descoperit cel mai vechi ADN din lume

O echipă de specialiști au reușit au extras o probă de ADN din molarii unor mamuți. ADN-ul descoperit este cel mai vechi din lume și se presupune că animalele au trăit în nord-estul Siberiei în urmă cu 1,2 milioane de ani. Această descoperire a lărgit baza de cunoștințe de care dispunea lumea până în acest moment.

Oamenii de știință au afirmat miercuri că au secvențiat ADN din rămășițele unui mamut care erau îngropate în permafrost. Stratul ajută foarte mult la consevarea materialului genetic. Rămășițele au fost descoperite în anul 1970 însă abia acum au reușit să afle noile informații pe baza tehnologiei actuale.

Exemplarele au fost descoperite în apropiere de râul Krestovka și vârsta este estimată la 1,2 milioane de ani. Un alt exemplar a fost găsit lângă râul Adycha iar vârsta este cuprinsă între 1 – 1,2 milioane de ani. Cel de-al treilea exemplar a fost descoperit lângă râul Chukochya și vechimea este estimată la 700.000 de ani.

„Este vorba, de departe, despre cel mai vechi ADN recuperat vreodată”, a declarat expertul în genetică evolutivă Love Dalen, de la Centrul de Paleogenetică din Suedia, coordonatorul acestui studiu publicat în revista Nature.

Cel mai vechi ADN din lume provine din rămășile unor mamuți
Cel mai vechi ADN din lume provine din rămășile unor mamuți

Informații prețioase au ieșit la iveală

Până în acest moment, cel mai vechi ADN provenea de la un cal fiind rămășițele unui cal de-acum 700.000 de ani. Specia Homo sapiens a apărut acum 300.000 de ani. Informațiile acumulate până acum despre animalele preistorice provin în mare parte din studierea fosilelor.

„Acest ADN era extrem de degradat şi fragmentat în bucăţi foarte mici, iar noi am fost nevoiţi să secvenţiem multe miliarde de secvenţe ultra-scurte de ADN pentru a le pune apoi împreună şi a alcătui astfel puzzle-ul acestui genom. Este o presupunere destul de hazardată, dar cred că o recuperare de până la 2 milioane-3 milioane de ani în urmă ar fi posibilă ”, a precizat profesorul Dalen.

Probele de ADN secvențiate recent, completează portofoliul de informații deținut până în acest moment despre animalele preistorice. În urma cercetărilor, pot ieși la iveală informații noi despre specii dispărute. Acest lucru lasă în continuare multe semne de întrebare, un exemplu fiind dinozaurii care au dispărut acum 66 de milioane de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe