Artfefact viking, descoperit la noi în țară. Poliţia Română a anunţat unde a ajuns coiful vechi de 2.500 de ani din judeţul Iaşi. Românii, revoltați de decizia autorităților.
Poliția Română a anunțat unde a ajuns coiful vechi de 2.500 de ani din judeţul Iaşi. Potrivit autorităților, agenții specializați în protejarea patrimoniului cultural au recuperat calota unui coif medieval de origine vikingă.
„Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale – Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Naţional, împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Iaşi – Serviciul de Investigaţii Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, au recuperat, la data de 7 februarie 2021, un bun arheologic de mare valoare, respectiv calota unui coif medieval de sorginte varegă (vikingă)”, a transmis, vineri, Poliţia Română.
Autoritățile au dezvăluit că investigațiile au început din luna decembrie 2020. Atunci, polițiștii au primit informații cu privire la coiful descoperit în timpul unor lucrări de amenajare efectuate, încă din anul 2010, pe râul Siret, fără să fie declarat și predat autorităților.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Investigațiile au început încă din luna decembrie 2020, în urma unor indicii obținute de polițiști. Coiful fiind inițial găsit în timpul unor lucrări de amenajare efectuate, în anul 2010, pe râul Siret, fără a fi însă declarat sau predat autorităților”, au precizat autoritățile.
Coiful vechi de 2.500 de ani din judeţul Iaşi a fost predat Complexului Muzeal Național ,,Moldova” Iași, „în vederea declanșării procedurii de clasare în patrimoniul cultural național”.
Potrivit specialiștilor, coiful datează din secolele X-XIII și era folosit în special în zona baltică și a Rusiei Kieviene. Artefactul este singurul de acest tip din România și unul dintre puținele descoperite în întreaga Europă. Specialiștii din domeniu au dezvăluit că obiectul are o valoare istorică fabuloasă.
„Bunul cultural poate fi datat din secolele X-XIII și reprezintă un tip de coif întâlnit cel mai adesea în spațiul Baltic și al Rusiei Kieviene. Acesta este apreciat de specialiștii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă, fiind unicat în România și printre puținele exemplare cunoscute în Europa”, a mai transmis instituția.
Însă postarea de pe pagina de Facebook a Poliției Române a atras un val de comentarii negative. Românii, revoltați de decizie, nu au ezitat să își exprime nemulțumirea: