Descoperire neobișnuită la Hunedoara. Arheologii s-au entuziasmat, are peste 5.000 de ani vechime

Stan Filon 05.02.2021, 13:08
Descoperire neobișnuită la Hunedoara. Arheologii s-au entuziasmat, are peste 5.000 de ani vechime

Descoperire arheologică remarcabilă, în Hunedoara! Arheologii au descoperit un sit de peste 5.000 de ani vechime, chiar în locul unde oamenii merg pentru a admira frumusețea munților Retezat. A fost descoperit o necropolă imensă, unde erau îngropate căpeteniile.

Descoperire arheologică neobișnuită la Hunedoara

Arheologii au descoperit pe o culme a Dealulrilor Silvaşului un adevăr ascuns de peste 5.000 de ani. Aceștia au descoperit un cimitir antic, din era Bronzului. Aici erau îngropate căpetenii antice, dar a fost descoperit și un rug funerar.

Dealurile Silvaşului, aflate în vecinătatea Hunedoarei şi a Haţegului, au devenit acum un adevărat sit arheologic. Oamenii vedeau o mulţime de movile de diferite dimensiuni care ies în evidenţă pe culmea numită Dealul Ţapului. Aici vin turiștii, dar mai ales oamenii locului pentru a admira vârfurile masivului Retezat, Munţii Poiana Ruscă, Munţii Şureanu şi Munţii Metaliferi.

Descoperire arheologica neobisnuita la Hunedoara
Descoperire arheologica neobisnuita la Hunedoara

Cimitir al căpeteniilor

Locul acesta a fost ales în urmă cu peste 5.000 de ani pentru înființarea unei necropole. Aceasta este formată din zeci de morminte acoperite de tumuli. Cimitirul din epoca timpurie a Bronzului a rămas nesesizat până la mijlocul anilor 2000, când, din întâmplare, arheologii au constatat existenţa tumulilor.

Până în toamna anului trecut, când au avut loc cele mai recente săpături, arheologii au cercetat aproape în fiecare an locul misterios din vecinătatea localităţii Silvaşul de Jos. În ultimii ani, arheologii Dragoş Diaconescu şi Sorin Tincu au coordonat campanile derulate aici.

Arheologii au descoperit iniţial 10 morminte, însă recent au stabilit că numărul lor este de cel puţin 26. În 2015, într-unul dintre tumuli au fost descoperite rămăşiţele umane, cel mai probabil ale unei căpetenii care în urmă cu circa 5.000 de ani a fost înhumată printr-un ritual funerar complex, într-un loc în care a existat şi un rug funerar, datat cu două secole mai devreme.

Un tumul este o movilă de pământ sau de piatră, de formă conică sau piramidală, ridicată deasupra unui mormânt în scop de protecție. Tumulii sunt caracteristici pentru multe culturi antice din toată lumea, ei fiind ridicați începând din neolitic, nu numai în scop funerar ci și ca observator astronomic sau semn geodezic.

Tumulii erau executați din diverse materiale:

  • piatră brută, dispusă sub formă de bolți (Bourgogne, Boemia),
  • piatră fățuită sub forma unei construcții tronconice (nord-estul Franței),
  • argilă, amestecată uneori cu piatră, având înfățișarea unei movile (Bavaria și Palatinat).
Urmăriți Impact.ro și pe