Stațiunile din Brașov, goale din cauza restricțiilor anunțate de autorități. Tot mai mulți turiști și-au anulat vacanțele

Elena Avramescu 25.10.2021, 10:09
Stațiunile din Brașov, goale din cauza restricțiilor anunțate de autorități. Tot mai mulți turiști și-au anulat vacanțele

Începând de astăzi, 25 octombrie, intră în vigoare noile măsuri restrictive, astfel că tot mai mulţi turişti au decis să-și anuleze rezervările la munte. Mai mult, hotelurile nu vor mai putea caza decât persoane vaccinate anti-covid sau care au trecut prin boală.

Stațiunile din Brașov, goale din cauza restricțiilor

În consecință, la un hotel din Predeal, aproape 90% dintre rezervări au fost deja anulate iar hotelierii sunt nevoiţi să renunţe la angajaţi.

Nu se poate spune că ne putem pregăti într-un anume fel pentru astfel de măsuri. Ca hotelier, poți doar să disponibilizezi și să plătești ce mai poți, din buzunar. Clar trebuie să trimiți oameni în șomaj. În ceea ce ne privește (la complexul din Predeal – n.r.), începând de săptămâna trecută, de când s-a anunțat că vor fi aprobate noi restricții, ni s-au anulat peste 90% din rezervări, dar și evenimente private – o nuntă chiar în următorul weekend.

În consecință, nu ai cum să susții financiar trupa de funcționare a unei astfel de locații, cu 90% din încasări anulate. Să nu uităm că trimitem oamenii în șomaj, deși, în vremuri normale, le ducem lipsa în turism, pentru că s-a mai întâmplat ceva în ultimul timp.

Oameni cu experiență în horeca, cum ar fi bucătari, pe care noi îi puteam remunera cu circa 4.000 de lei pe lună, s-au reprofilat și s-au angajat în locuri mai bine plătite, spre exemplu, la RATBV pe un salariu de peste 5.000 de lei și bonuri de masă, a declarat administratorul unui hotel din Predeal, Marius Ioniţă.

Statiunile din Brasov, goale din cauza restrictiilor
Poiana Brasov

Deoarece nu vor mai putea funcţiona decât cu 50% din capacitatea restaurantelor, sunt șanse extrem de mari ca hotelurile să înregistreze din nou pierderi uriașe, chiar dacă au clienţi fideli şi vaccinaţi. Astfel că administratorii din turism speră la un ajutor din partea statului.

Sunt hotelier și îmi pasă, pentru că mă gândesc cum ar fi arătat situația, dacă am fi avut la acest moment grad de vaccinare 70%. Cred că gradul de ocupare ar fi fost mult mai bun. Nu putem spune că ne bucură noile măsuri (restrictive – n.r.), pentru că noi funcționăm cu bani. Din punctul meu de vedere, aceste măsuri ar fi trebuit coroborate și cu niște impozite anulate sau cel puțin diminuate, a spus Gabriel Roşca, managerul unui hotel de patru stele din Poiana Braşov.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...