Noile restricții au intrat în vigoare. Lista măsurilor care se aplică începând de astăzi și sunt valabile 30 de zile

Cătălina Burghelea 25.10.2021, 06:11
Noile restricții au intrat în vigoare. Lista măsurilor care se aplică începând de astăzi și sunt valabile 30 de zile

Noile restricții stabilite de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) și aprobate prin hotărâre de guvern au intrat în vigoare începând de luni, 25 octombrie 2021, de la ora 0:00. Astfel, certificatul verde devine obligatoriu pentru o serie de activități, inclusiv pentru intrarea în magazine neesențiale, masca de protecție trebuie purtată peste tot, inclusiv pe stradă, iar evenimentele private sunt interzise și se reintroduce carantina de noapte la nivel național.

Ce noi restricții sunt valabile de astăzi

Măsurile dure anti-Covid sunt motivate de recordurile negative pe care România le-a înregistrat în valul patru al pandemiei. Noile restricții se aplică pentru cel puțin 30 de zile.

Începând de astăzi (n.r. – 25 octombrie), românii vor putea intra în mall-uri doar dacă au certificat verde sau au trecut prin boală. Totuși, în magazinele limentare sau farmacii va fi permis accesul şi nevaccinaților, dar doar dacă acestea se află în afara centrelor comerciale mari.

Certificatul verde este obligatoriu

În clădirile publice, instituții oficiale, certificatul verde este obligatoriu (care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea) în cazul celor care nu lucrează în acea clădire („vizitatori”). Măsura este valabilă și pentru clădirile private în care se află peste 50 de persoane. Există, însă, și o excepție notabilă, și anume accesul în sediile tribunalelor și parchetelor nu se face în baza certificatului verde, deoarece noile restricții stabilite de autorități nu vizează activitatea acestora, a anunțat, duminică, Consiliul Superior al Magistraturii. De asemenea, acolo unde este posibil, programul de lucru trebuie să se desfăşoare în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% dintre angajaţi.

La muzeu și bibliotecă doar vaccinat

Doar persoanele vaccinate sau cele care au avut deja Covid se mai pot caza la hotelurile din România, în următoarele 30 de zile. Și la piscine, săli de fitness, săli de sport, săli de jocuri de noroc și locuri de joacă pentru copii, accesul se face doar pe baza certificatului verde. Documentul este valabil și în instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, indiferent dacă își desfășoară activitatea în spații închise sau deschise.

Totodată, în restaurante, baruri, cafenele, cofetării, unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, accesul se face în baza certificatului verde.

Ce se intampla daca trebuie sa mergi la RAR si nu ai certificat verde

Masca de protecție redevine obligatorie peste tot în România

În ceea ce privește masca de protecție, purtată astfel încât să acopere nasul și gura, aceasta redevine obligatorie peste tot în România, în toate spaţiile publice, indiferent dacă sunt închise sau deschise, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun. Totuși, această măsură are și câteva excepții:

– copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

– persoanele care sunt singure în birou;

– prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

– reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

– persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Carantină de noapte în România, între orele 22:00 și 5:00

Circulaţia persoanelor care nu s-au vaccinat și/sau nu au trecut prin boală în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 22:00-05:00, este strict interzisă, cu anumite excepţii (deplasare la/de la locul de muncă, urgențe medicale etc.), pentru care este nevoie de completarea unei declarații pe proprie răspundere. Românii care circulă după ora 22:00 trebuie să aibă la ei certificatul verde (pe hârtie sau format electronic).

Toți agenţii economici (magazine, restaurante, săli de fitness etc.) au program până la ora 21:00.

Elevii intră în vacanță două săptămâni

De luni, 25 octombrie, elevii din grădiniţele şi şcolile de stat intră în vacanţă pentru două săptămâni. Activitatea afterschool-urilor se suspendă.

Ce activități sunt interzise

Barurile, cluburile şi discotecile se închid pentru 30 de zile. Evenimentele private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), concertele şi spectacolele cu public, precum și accesul spectatorilor la competiţiile sportive sunt interzise. Restaurantele, cafenelele aflate în interiorul clădirilor şi la terase vor funcționa până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Cinematografele, sălile de fitness sau locurile de joacă rămân deschise la 30% din capacitate, pentru persoanele vaccinate.

Urmăriți Impact.ro și pe