Starea de alertă, prelungită cu alte 30 de zile în România. Unele restricții, modificate

Ana Anitoiu 07.07.2021, 21:53
Starea de alertă, prelungită cu alte 30 de zile în România. Unele restricții, modificate

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a cerut ca starea de alertă să fie prelungită cu alte 30 de zile în România, începând cu data de 12 iulie, și a făcut unele modificări cu privire la restricțiile aflate în vigoare.

Ce restricții vrea CNSU să modifice

Principala schimbare se referă la mărirea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la restricții pentru persoanele care au trecut prin Covid-19. Mai exact, CNSU vrea ca acești oameni să beneficieze de excepții timp de 189 de zile după data confirmării infectării cu SARS-CoV-2 în loc de 90.

De asemenea, CNSU a propus să fie permisă organizarea de nunți și botezuri în spații închise cu participarea a cel mult 300 de persoane și cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin doi metri pătrați pentru fiecare persoană, dacă toți participanții sunt: persoane vaccinate anti-Covid-19 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare, persoane cu un test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau un test antigen rapid negativ nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi după confirmarea infectării cu SARS-CoV-2. La stabilirea numărului de persoane nu se iau în calcul copiii cu vârsta de sub 16 ani.

Starea de alerta, prelungita cu alte 30 de zile in Romania. Unele restrictii, modificate
Masti de protectie

CNSU, despre restricțiile referitoare la competițiile sportive

Totodată, CNSU a propus ca desfășurarea competițiilor sportive să poată fi făcută cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiilor deschise sau închise. Participarea este permisă doar pentru persoanele menționate mai sus.

”Se propune permiterea desfășurării competițiilor sportive pe teritoriul României cu participarea spectatorilor peste 50% din capacitatea maximă a spațiului să poată fi realizată doar cu participarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății”, este o altă propunere a CNSU.

CNSU, despre organizarea spectacolelor și concertelor

Mai mult, CNSU a propus ca desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie permisă doar cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori.

În plus, regulile la astfel de evenimente trebuie să fie, conform CNSU: asigurarea unei suprafețe de cel puțin doi metri pătrați pentru fiecare persoană și purtarea măștii de protecție, doar pentru cele trei categorii de persoane menționate mai sus. ”Activitățile sunt interzise la nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori”, a menționat CNSU.

Printre altele, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a mai propus menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice precum piețe, stații pentru transportul în comun, mijloacele de transport în comun, spațiile comerciale, târguri, bâlciuri, talciocuri și la locul de muncă ori în alte zone ce ar putea fi aglomerate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...