Cercetătorii au dat lovitura! Au descoperit, în sfârșit, singura creatură din lume care trăiește veșnic! Odată născută, aceasta nu moare niciodată și poate efectiv stăpâni Pământul. Acest mit a devenit realitate, după mii se ani în care oamenii au căutat nemurirea pe toate colțurile pământului. În tot acest timp, nemurirea plutea în oceanele mării, acolo unde cercetătorii și-au îndreptat acum atenția.
Oamenii sunt fascinați de nemurire și au căutat de mii de ani această perfecțiune. Ei bine, recent, cercetătorii au făcut o descoperire care a uluit lumea medicală. A fost descoperită creatura care trăiește veșnic. Mai exact, vorbim despre o meduză, care își poate „retrăi” copilăria la nesfârșit.
Este cunoscut faptul că meduzele își încep viața ca larve, creaturi minuscule în formă de trabuc, care înoată în spirală prin apă, în căutare de hrană, dar și de o stâncă sau ceva similar de care să se atașeze. Odată fixată ferm, larva se metamorfozează într-un polip, mai degrabă ca o mică anemonă de mare. Coloniile acestor polipi sunt create ca și clonele polipului în sine, ceea ce înseamnă că o colonie poate acoperi un întreg doc în câteva zile, scris stiridinlume.ro.
Multe dintre vietățile respective formează tufișuri uriașe asemănătoare unui arbust. Când condițiile sunt potrivite, acești polipi înfloresc în număr mare și când înfloresc, aceștia devin pui de meduză. Chiar dacă începutul vieii sale nu este unul extraordinar, moartea sa este una cu totul specială. Când meduza nemuritoarea (Turritopsis dohrnii) moare, aceasta se scufundă pe fundul oceanului și începe să se descompună.
Ei bine, aici intervine minunea. În mod uluitor, celulele sale revin la viață sub formă de polipi, care reiau de la capăt ciclul vieții. Așadar, se poate spune că meduza moare doar pentru a o lua de capăt, deoarece din polipii respectivi se nasc alte și alte meduze. Acest tip de meduză este întâlnită în Marea Mediterană și în apele Japoniei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Acesta a fost o adevărată surprindere pentru noi toți. Este una dintre cele mai uimitoare descoperiri ale prezentului”, spune dr. Lisa-ann Gershwin, un cercetător de meduze cu sediul în Tasmania și director al Serviciului de consiliere Marine Stinger.
Acest proces nu a fost însă întâlnit doar la meduza nemuritoare, care se pare că renaște din propria cenușă. În 2011, un student la biologie marină din China a ținut o meduză (aurelia aurita) într-un rezervor. Când a murit, a ținut cadavrul într-un alt rezervor. Trei luni mai târziu, un nou polip minuscul creștea în vârful meduzei. Acest proces de regenerare a fost găsit acum la aproximativ cinci specii de meduze.