EXCLUSIV

Silviu Biriș le cere guvernanților să deschidă larg porțile teatrelor: „M-au obligat, când era gripa porcină, să joc cu febră 40” EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 08.02.2022, 10:17
Silviu Biriș le cere guvernanților să deschidă larg porțile teatrelor: „M-au obligat, când era gripa porcină, să joc cu febră 40” EXCLUSIV

Actorul Silviu Biriș (48 de ani), absolvent de Teologie, susține că, deși s-a vaccinat, a purtat mască și mănuși și și-a dezinfectat mereu mâinile, tot s-a îmbolnăvit de Covid-19. De două ori, chiar, de la debutul pandemiei. Artistul le cere guvernanților să deschidă larg porțile teatrelor, cu atât mai mult cu cât și actorii și spectatorii sunt testați înainte de ridicarea cortinei: „De ce se joacă cu 30% din capacitatea sălii, dacă ne testăm cu toții? Ridicați restricțiile!”, a spus Silviu Biriș pentru impact.ro

„Am jucat eu, înainte de pandemie, și cu febră 40. M-au obligat, pe vremea când era gripa porcină”.

Actorul-teolog Silviu Biriș ne-a vorbit, în exclusivitate pentru impact.ro, despre situația actuală din lumea teatrului:

Jucăm cu 30% din capacitatea sălii. În condițiile în care toți sunt vaccinați, de ce ne mai ferim? De ce jucăm în condițiile acestea atât de vitrege? Nevaccinați au rămas doar câțiva dintre actori, unii au probleme de sănătate, nu au voie să îl facă. Este strigător la cer ce fac! Înainte de fiecare spectacol ne testăm”.

Silviu Biriș și-a amintit de un episod dureros, de dinainte de izbucnirea pandemiei, când i s-a impus să joace și grav bolnav, cu febră foarte mare:

Am jucat eu, înainte de pandemie, și cu febră 40, m-au obligat, pe vremea când era gripa porcină. Mi s-a atras atenția că, dacă suspend spectacolul, plătesc toate biletele. Am avut răceli puternice, am jucat tremurând, dar nu aveai voie să lipsești”.

„La noi în meserie nu te mai cheamă la casting dacă nu ești vaccinat!”

Actorul Teatrului Național, Silviu Biriș, a decis să se vaccineze și ca să poată câștiga ceva bani și din alte contracte:

Am vrut să ajut la normalizare, de aceea am făcut acest vaccin. La noi, în meserie, nu te mai cheamă la casting decât dacă ești vaccinat, așa s-a ajuns. Am pierdut contracte și bani, iar acum, după ce l-am făcut, nu se mai organizează castinguri. Și la biserică sunt mulți vaccinați, știu și credincioși și preoți”.

Le cere guvernanților să renunțe la unele restricții: ”Să se joace cu sălile pline 100%”

Silviu Biriș le cere guvernanților să renunțe la restricțiile de la teatru, în privința numărului de spectatori, ca să nu mai joace cu sala aproape goală:

Să dăm drumul la săli. Să se joace cu sălile pline 100%! Actorii sunt peste 90% vaccinați. Puteți crede că sunt politicieni care nici nu știu că a murit Ion Caramitru, care nu știu în ce condiții jucăm?”.

Silviu Biriș le cere guvernanților să deschidă larg porțile teatrelor: ”M-au obligat, când era gripa porcină, să joc cu febră 40” EXCLUSIV
Silviu Biriș are și studii de teologie și merge la slujbe de câte ori are timp

„La repetiții păstrăm o distanță mai mare pe scenă”

Artistul s-a îmbolnăvit de două ori de Covid-19, de la începutul pandemiei:

A doua oară am făcut o formă mai ușoară, dar nu foarte ușoară, deși am fost vaccinat. Mă vaccinasem, căci inițial am crezut că nu ne vom îmbolnăvi deloc. Am purtat mască, mănuși, m-am dezinfectat pe tălpi, dar nu te protejează nimeni, decât Dumnezeu.

La repetiții nu mai purtăm mască, doar unii mai poartă, dar sunt foarte puțini, păstrăm și o distanță mai mare pe scenă. Dar nu poți trăi toată viața sub un glob de sticlă. Părinții mei nu s-au vaccinat, au făcut Covid-19, dar nu au fost grav bolnavi”.

„Sunt actor, dar merg și la slujbe, îl iubesc și pe Dumnezeu!”

Silviu Biriș a absolvit Facultatea de Teatru, dar și Teologia. Nu este preot, ci teolog, iar în prezent este în anul 1 la Master:

Eu merg când pot, la Liturghie, duminica, la mai multe biserici. Nu slujesc, am făcut doar Teologie, acum sunt în anul 1 la Master. Sunt actor, în continuare, o fac cu mare dragoste, dar îl iubesc și pe Dumnezeu”, ni s-a mai confesat Silviu Biriș.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...