Sfânt din Rusia cu statuie în România? Propunerea e analizată acum la Moscova

Ioana Bucur 24.05.2022, 08:49

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a treia lună. În timp ce trupele ruse atacă în continuare orașe în țara invadată, la Moscova este analizată o propunere susținută și de ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu. Dacă va fi acceptată, se va da naștere unei situații bizare: un sfânt din Rusia ar avea statuie într-un oraș din România.

Biserica Ortodoxă Rusă analizează propunerea ministrului Apărării al Federației Ruse

Se pare că războiul din Ucraina nu este singura grijă a autorităților de la Moscova. Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat că va analiza propunerea înaintată de mai multe organizații obștești, precum și a ministrului Apărării al Federației Ruse Serghei Șoigu, privind posibilitatea canonizării comandantului Alexander Suvorov.

Specialiști ai Bisericii urmează să strângă materiale despre viața lui Suvorov și vor căuta dovezi ale unor miracole săvârșite de acesta – un criteriu obligatoriu pentru canonizare.

„Personalitatea marelui comandant, desigur, atrage atenția multor oameni, întrebarea a fost ridicată în mod repetat de diferite organizații publice și de persoane fizice. Chiar și Ministerul Apărării, personal ministrul Apărării, a apelat la noi cu această întrebare despre.

Sfinția Sa Patriarhul i-a răspuns lui Serghei Kuzhugetovich (Shoigu – nota TASS) că vom strânge materiale. Vom avea o mulțime de materiale, vom reveni la această problemă în detaliu”, a spus episcopul.

Cine a fost comandantul Alexander Suvorov

În 1792, comandantul Alexander Suvorov a fondat orașul Tiraspol, capitala regiunii separatiste Transnistria. Imaginea statuii ecvestre a lui Suvorov din piața centrală a Tiraspolului apare pe rubla transnistreană.

Aleksandr Vasilievici Suvorov are numele complet de prinț al Italiei, conte de Rimnik (Râmnic), conte al Sfântului Imperiu German, prinț al Sardiniei, generalisim al forțelor armate terestre și navale ruse, feldmareșal al armatelor austriece și sarde.

Pentru faptele de arme, Suvorov a primit  mai multe ordine din Austria, Prusia, Sardinia, Franța, Bavaria, Rusia și Polonia.

Comandantul rus a condus armata în peste 60 de bătălii și nu a pierdut niciuna. Una dintre victorii a fost obţinută chiar pe teritoriul Vrancei de azi, la Vadul Râmnic, pe 22 septembrie 1789, obţinută şi cu sprijinul voluntarilor români, în urma căreia a fost distins cu titlul de „conte de Râmnic”.

În cinstea sa au fost ridicate monumente nu doar în Rusia, ci și în Ucraina, Republica Moldova, Elveția și România.

Sfânt din Rusia cu statuie în România Propunerea e analizată acum la Moscova

Sfânt al Rusiei cu statuie în România?

Cu alte cuvinte, dacă propunerea înaintată Bisericii va fi acceptată, un sfânt din Rusia va avea statuie în România. Monumentul poate fi vizitat de toți cei care merg spre Moldova pe drumul E85, în dreptul localității Dumbrăveni, pe o coastă de deal.

Este o statuie ecvestră de dimensiuni impresionante, care figurează în catalogul Direcţiei de Cultură Vrancea ca monument istoric. Există documente ce atestă faptul că, pentru o perioadă, la începutul anilor ’50, comuna Dumbrăveni a purtat numele de Suvorov.

„Monumentul a costat 120.000 de ruble. Statuia a fost executată de sculptorul B.W. Edwards din Odessa. Mărimea calului şi călăreţului erau cele naturale. Statuia a fost montată pe un soclu de granit roşu de Finlanda ce era înconjurat de trei basoreliefuri în bronz.

Statuia îl reprezenta pe Suvorov călare pe un cal de stepă îngenunchiat pe picioarele din spate, ca oprit dintr-un galop.

Inaugurarea propriu zisă s-a făcut în faţa unui numeros public şi în prezenţa unei comisii militare ruse şi române, la 3 noiembrie 1913. Au participat şi Alexandru Vlahuţă, I.L. Caragiale şi fiul său Mateiu Caragiale, care au fost propuşi de generalul rus Arseniev spre a fi decoraţi”, spune istoricul Horia Dumitrescu.

După trei luni de la inaugurare, rușii au decis să demonteze statuia și să o mute la Odesa, apoi la Ismail, unde Suvorov obţinuse cea mai importantă victorie și unde se află şi astăzi.

În momentul împlinirii a 160 de ani de la victoria lui Suvorov de la Vadul Râmnic, monumentul a fost restaurat de Comisia Monumentelor Istorice si Artistice a Academiei României. Astfel, în anul 1959 a fost ridicat un alt monument pe vechiul amplasament, opera sculptorului Marius Butunoiu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...