Avertismentul Republicii Moldova. „Sunt forțe interne din Transnistria care încearcă să destabilizeze regiunea”

Beatrice Dumitru 13.05.2022, 21:35
Avertismentul Republicii Moldova. „Sunt forțe interne din Transnistria care încearcă să destabilizeze regiunea”

Transnistria s-a desprins de Moldova sovietică în 1990, iar după destrămarea URSS în 1991, separatiștii pro-ruși au purtat un război sângeros cu forțele guvernamentale moldovenești. În ultima perioada tensiunile au fost în crește în regiunea separatistă vecină cu Ucraina după mai multe incidente, iar Republica Moldova susține că se încearcă destabilizarea zonei, pe fondul conflictului ruso-ucrainean.

„Sunt elemente interne care vor să destabilizeze regiunea”

În ultimele zile temerile au crescut că Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina, după ce separatiștii proruși din regiunea transnistreană au acuzat Kievul pentru ceea ce au spus că sunt împușcături, explozii și incursiuni transfrontaliere cu drone.

Există elemente interne în regiunea separatistă prorusă a Moldovei care încearcă să destabilizaze zona și să alimenteze tensiunile, a declarat ministrul de Externe Nicu Popescu, în timp ce țara sa continuă eforturile de aderare la Uniunea Europeană. Acesta a spus că nu poate preciza a cui este vina pentru incidentele de la Tiraspol, dar a susținut că este clar că au avutloc ca urmare a războiului din Ucraina.

Avertismentul Republicii Moldova. „Sunt forțe interne din Transnistria care încearcă să destabilizeze regiunea”
În Transnistria au avut loc mai multe incidente.

Vrem să rezolvăm conflictul transnistrean prin dialog pașnic și diplomație. Ceea ce vedem este că majoritatea absolută a cetățenilor din regiunea transnistreană nu vor să trăiască într-o zonă de război și vrea pace, dar există forțe în interior care vor să alimenteze. destabilizare. Sunt puțini, dar vor să facă jocuri care aprind tensiunile, provocând populația din Transnistria și enervând populația Moldovei. Sunt forțe interne care vor să destabilizați această regiune și să aducă războiul mai aproape de casele noastre. Lucrăm pentru a ne asigura că acest lucru nu se întâmplă”, a declarat Nicu Popescu, pentru Reuters.

Moldova sprijină Ucraina

Moldova, o țară foarte mică, în principal vorbitoare de limbă română, aflată între România și Ucraina, se confruntă de 30 de ani cu un conflict separatist nerezolvat, un contingent de forțe ruse de menținere a păcii fiind staționat aici.

Guvernul pro-occidental al Republicii Moldova a sprijinit ferm Kievul de la izbucnirea războiului și a depus o cerere oficială de aderare la UE la doar o săptămână după ce trupele ruse au intrat în Ucraina. Ministrul de Externe moldovean a spus că țara sa continuă eforturile de combatere a corupției, reforma justiției și liberalizarea economiei pentru a putea îndeplini cerințele blocului comunitar.

Republica Moldova s-a luptat să facă față fluxului de refugiați din Ucraina, aproximativ 450.000, punând presiune economică asupra țării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...