UPDATE Amânare până pe 3 martie pentru sentințele definitive în dosarul Colectiv. Care vor fi pedepsele finale pentru Piedone, funcționari și patronii clubului?

Gabriela del Pupo 03.01.2022, 12:08
UPDATE Amânare până pe 3 martie pentru sentințele definitive în dosarul Colectiv. Care vor fi pedepsele finale pentru Piedone, funcționari și patronii clubului?

UPDATE

Judecătorii Curții de Apel București, din care este format completul de divergență care trebuie să dea sentințele finale în cazul Colectiv, au amânat până pe 3 martie 2022 pronunțarea. După finalizarea procesului în luna decembrie 2021 judecătorii au stabilit un nou termen pentru astăzi însă s-au pronunțat doar în privința măsurilor asiguratorii nu și a pedepselor pe care le vor săvârși inculpații.

Articol:

Judecătorii Curții de Apel ar putea da astăzi sentințele definitive în dosarul Colectiv. Cea mai mare tragedie din România post-decembristă ar putea fi pedepsită cu pedepse reduse față de condamnările inițiale după ce judecătorii de la Curtea de Apel au schimbat încadrarea juridică din „abuz în serviciu” având consecințe deosebit de grave. Judecărorii nu au schimbat însă încadrarea în „neglijență în serviciu” pentru fostul primar Cristian Popescu Piedone si alți inculpați în dosar, angajate ale primăriei și angajați ISU, care solicitaseră acest lucru. Această modificare a încadrării ar putea însemna pedepse mult mai blânde. Procurorii au cerut pedepse maxime în acest dosar.

Condamnările în primă instanță

În decembrie 2019 Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv:
  • Cristian Popescu-Piedone – fost primar al Sectorului 4 și actual primar al Sectorului 5: 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru Clubul Colectiv
  • George Alin Anastasescu – patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă
  • Costin Mincu – patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă
  • Paul-Cătălin Gancea – patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă
  • Antonina Radu – pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare
  • George-Petrică Matei – pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare
  • Aurelia Iofciu – angajată a Primăriei Sector 4: 8 ani de închisoare cu executare
  • Luminiţa Larisa Ganea – consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare cu executare
  • Sandra Ramona Moţoc- referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Daniela Ioana Niță – patron firmă de artificii: 12 ani si 8 luni de închisoare cu executare (a fost găsită moartă, în august 2021)
  • Cristian Mihai Niţă – patron firmă de artificii: 3 ani si 6 luni de închisoare cu executare, între timp aceasta a fost găsită decedată în vara anului 2021 în propria locuință.
  • Zaharia Viorel – pirotehnist: 9 ani si 8 luni de închisoare cu executare
  • Moise Marian – pirotehnist: 10 ani de închisoare cu executare.

De asemenea Tribunalul București a stabilit și amenzi dar și daune morale de 50 de milioane de euro pentru victimele incendiului.

2 ani de la condamnările în prima instanță

Procesul ar fi trebuit să se termine în luna iunie dar prin solicitarea de schimbare a încadrării juridice, precum și a unei cereri de recuzare a procurorului de caz, pronunțarea sentințelor finale a fost tergiversată până în luna ianuarie 2022. De asemenea s-a format un complet de divergență iar celor doi magistrați din dosar li s-a alăturat un al treilea judecător.

De asemenea un alt dosar Colectiv II este deschis la Parchetul General în 2019 după ce rudele celor care au decedat în spitale ca urmare a infecțiilor și a tratamentului necorespunzător, au făcut plângere în 2019.

Un alt dosar vizează intervenția pompierilor în seara tragediei, după ce publicația Libertatea a descoperit un film ascuns de oficialități în care se puteau observa grave nereguli în modul în care echipele de pompieri ajunse la fața locului au desfășurat operațiunea de salvare.

Dosarul acesta a fost preluat inițial de Parchetul General apoi de cel Militar (PM), unde a rămas în 2021.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...