Colectiv, saga juridică a durat 6 ani, la final. Vinovații ajung în închisoare, urmează pronunțarea. Ce pedepse va da Curtea de Apel București?

Gabriela del Pupo 21.12.2021, 20:05
Colectiv, saga juridică a durat 6 ani, la final. Vinovații ajung în închisoare, urmează pronunțarea. Ce pedepse va da Curtea de Apel București?

Finalul procesului care ar trebui să facă dreptate victimelor dar și rudelor celei mai mari tragedii pe care a trăit-o România de după Revoluția din 1989, din alte cauze decât lupte de stradă, a venit. Judecătorii au spus la finalul audierilor de azi că rămân în pronunțare. Practic mai urmează sentința care poate confirma sau nu pedepsele date de Tribunalul București.

Incendiul de la Clubul Colectiv din 30 noiembrie a arătat carențele sistemului medical, corupția de la nivelul administrațiilor locale, lipsa de capacitate de intervenție a salvatorilor în cazuri în care protocolul nu este suficient pentru a interveni și într-un final lentoarea sistemului judiciar.

Patronii, angajați ai Primăriei și ofițeri ISU trași la răspundere. Popescu Piedone printre principalii care își așteaptă sentința

După tragedia în care și-au pierdut viața 64 de tineri, au fost decretate patru zile de doliu național și au urmat ample proteste în stradă care au condus la demisia premierului de atunci Victor Ponta dar și a primarului care dăduse clubului, aflat în incinta fostei fabrici Pionierul, autorizație de funcționare, Cristian Popescu Piedone. Acesta între timp ajunge din nou primar al Sectorului 5 la alegerile locale din 2020.

Trași la răspundere pentru faptul că spațiul în care s-a desfășurat concertul trupei Goodbye to Gravity nici unul din elemente nu asigura siguranța participanților la eveniment sunt atât patronii cei trei patroni ai clubului cât și cei care au organizat jocul de artificii.

Un element important care a apărut atât în prima instanță vis-a-vis de acest lucru este și alegerea firmei de construcții care a asigurat antifonarea tavanului clubului. Și la Curtea de Apel a fost audiat primul constructor care trebuia să asigure antifonarea să care a declarat în fața instanței că patronii au renunțat la serviciile sale pentru a procura materiale de construcții mai ieftine, respectiv burete pentru antifonarea halei fostei fabrici. De asemenea, având în vedere faptul că la data concertului legislația din România încă permitea fumatul în incinta unor astfel de cluburi, s-a mai pus problema curățării acelui burete pe care, dacă patronii ar fi realizat-o cu solvent, ar fi contribuit la propagarea rapidă a flacărilor în noaptea tragediei.

Un alt aspect al procesului privește partea de administrație locală și avizele pe care clubul trebuia să le dețină și mai ales controalele ISU. Aurelia Iofciu angajată a Primăriei sectorului 4, şefa Serviciului autorizări comerciale,  a declarat la reluarea audierilor la Curtea de Apel București că era responsabilă doar cu înregistrarea cu catalogarea autorizațiilor respective și nu avea atribuții să verifice în ce condiții au fost obținute. De asemenea aceasta a invocat volumul mare de solicitări și legislația de la vreme respectivă pentru a justifica lacunele din dosar.

Și cei 2 angajați ai ISU care au emis autorizațiile de funcționare fac parte din proces.

Iată că după 2 ani de la condamnările date de judecătorii de la Tribunalul București vedem și primele condamnări definitive. Asta după s-a încercat în repetate rânduri schimbarea încadrării pentru anumiți inculpați, recuzarea procurorului de caz și alte acțiuni, care au făcut ceea ce trebuia să fie doar a confirmare sau o corectare a sentințelor date în primă instanță s-a transformat într-o nouă saga legislativă.

Sentințe date de Tribunalul București, ani grei de închisoare

În 2021 procurorii au cerut pedepse maxime.
La termenul din decembrie 2021, procurorii DNA și ai Parchetului General au cerut pedepse „orientate spre maximul prevăzut de lege” pentru inculpații din dosar, acuzând o „atitudine blândă a instanței de fond”.

Iată care au fost sentințele inițiale date de Tribunalul București

Pe 16 decembrie 2019, Tribunalul București îî condamna pe: Cristian Popescu-Piedone – primarul sectorului 4 la data incendiului, funcționari din primărie, doi pompieri, reprezentanții firmei de artificii, doi pirotehniși și pe patronii clubului Colectiv.
Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat atunci la 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu privind eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru club.
Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – cei trei patroni ai clubului Colectiv – au fost condamnați la câte 11 ani și 8 luni de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă
Daniela Niță – patroana firmei de artificii – a primit 12 ani și 8 luni de închisoare. Între timp aceasta a fost găsită moartă in apartamentul ei astă vară.
Cei doi pirotehniști, Viorel Zaharia și Marian Moise – au primit câte trei ani și șase luni de închisoare cu executare.
Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunității.
Persoanele condamnate, dar și procurorii, au atacat în apel decizia Tribunalului București.

64 de morți, caderea Guvernului și asumări de vină rostite cu jumătate de gură

În cursul nopții de 30 spre 31 octombrie 2015, în timpul unui concert susținut de trupa Goodby to Gravity, interiorul clubului Colectiv a luat foc în cauza unor materiale pirotehnice aflate pe scenă. În noaptea tragediei, Ministerul de Interne anunța că au murit 27 de persoane și alte 162 au fost rănite și transportate la spitalele din București.
Pe 3 noiembrie 2015, zeci de mii de manifestanți au cerut în stradă demisia premierului de atunci, Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea, dar și a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. La doar o zi după protestele din întreaga țara, Victor Ponta își anunța demisia din fruntea Guvernului:
„Vreau să fac o singură observație și nu mă refer la nimeni in special, este doar o experiență, cei care speculează în scop politic suferința oamenilor, mai devreme sau mai târziu, vor plăti un preț foarte scump și mi-e teamă că o să am dreptate”, a subliniat Victor Ponta.
În aceeași zi și primarul sectorului 4 și-a anunțat demisia, spunând că își va reproșa toată viața că nu și-a dat-o în prima sau a doua zi după accident.
„Am fost la nici 20 de minute la locul accidentului. Este o greșeală și îmi asum că n-am procedat la demisie din prima zi sau a doua zi după accident. Îmi voi reproșa toată viața acest lucru. Când am pus la dispoziție documente n-am vrut să fug de responsabilitate”, declara Piedone.
Fiind întrebat dacă demisia a fost una de onoare, Piedone răspundea: „ E un act, onoarea trebuia să fie în prima zi”.

O altă anchetă urmărește intervenția echipajelor UPU SMURD din noaptea tragediei mai ales după ce imagini în care se puteau observa cadavre arse, lăsate pe asflat, și pompieri care nu acționau în timp ce persoanele aflate la fața locului își riscau viața pentru ajuta vicimele, au fost decoperite și publicate în 2019 de Libertatea.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...