Semnificația fiecărui steag arborat la malul mării. Toți turiștii trebuie să știe

Ana Anitoiu 09.07.2022, 11:28
Semnificația fiecărui steag arborat la malul mării. Toți turiștii trebuie să știe

Semnificația fiecărui steag arborat la malul mării trebuie să fie cunoscută de toți turiștii care aleg să-și petreacă vacanțele sau weekendurile de vară pe litoral. Primăria Constanța le-a transmis oamenilor să fie atenți la aceste semne ale salvamarilor și să țină cont de ele. Alte câteva recomandări sunt la fel de importante pentru ca relaxarea și distracția la plajă să nu se transforme în momente de panică sau chiar în tragedii.

Ce semnifică fiecare steag arborat la malul mării

Când spun cuvântul „plajă”, cei mai mulți oameni se gândesc la relaxare și distracție pe nisip și în apa sărată, fără să ia în calcul și pericolele pe care le poate presupune scăldatul în mare. Pentru a evita tragediile ce pot avea loc, Primăria Constanța le-a recomandat turiștilor să ia aminte la sistemul de steaguri și semne pe care îl folosesc salvamarii pe plajă.

„Atunci când vrem să intrăm în apă, trebuie neapărat să ținem cont de steagurile arborate în punctele de salvamar”, a recomandat Primăria Constanța, astfel încât distracția pe plajă să decurgă în siguranță pentru turiști.

Un steag roșu cu galben arborat pe o plajă arată că acel loc este supravegheat de salvamari. Însă, atenție! Atunci când sub aceste este arborat un steag roșu complet, intrarea în mare este interzisă, din cauza condițiilor prea periculoase.

Altfel, un steag galben semnifică faptul că înotul este recomandat doar înotătorilor profesioniști. Steagul în carouri alb-negru arată că în zonă este permis doar accesul ambarcațiunilor, iar scăldatul este interzis pentru toată lumea. Însă, dacă este arborat un steag alb și dacă nu există niciun steag de avertizare, atunci turiștii se pot distra în voie în apele mării.

Semnificatia fiecarui steag arborat la malul marii
Salvamar. Foto: Facebook/ Primaria Constanta

Recomandări pentru siguranța turiștilor, la plajă

Precauția pe care ar trebui să o aibă turiștii care merg la plajă n-ar trebui să se oprească la cunoașterea și respectarea semnificației culorilor steagurilor de la malul mării. Specialiștii au o serie întreagă de recomandări.

De exemplu, este important ca turiștii să aleagă o plajă supravegheată de salvamari și să înoate întotdeauna în zonele marcate. Înainte de a intra în apă, este bine ca fiecare persoană să-și ia în considerare capacitatea, pentru că înotul în mare poate fi mult mai solicitant decât cel în piscină.

De asemenea, turiștii trebuie să fie atenți la faptul că accesoriile de plajă și saltelele gonflabile pot fi trase în larg foarte ușor. Salvamarii pot stabili dacă sunt sau nu condiții potrivite pentru folosirea acestora. În general, dacă vântul este prea puternic sau valurile sunt prea mari, este mai bine ca acestea să fie evitate.

În rest, atunci gând folosesc accesorii de plajă gonflabile, turiștii ar trebui să fie atenți să: se asigure că le sunt supravegheați îndeaproape copiii, să nu se îndepărteze de țărm, să rămână în zonele marcate și să urmeze sfaturile salvamarului, potrivit stiridinlume.ro.

O altă recomandare este ca turiștii care merg însoțiți de copii la plajă să stabilească un punct de întâlnire cu aceștia, pentru situația în care ar fi separați. În plus, aceștia trebuie să se asigure că cei mici știu unde sunt salvamarii și să fie îndrumați să meargă către ei dacă se pierd. Dacă plajele au un sistem de siguranță pentru minori, cu brățări sau bilete, părinții trebuie să le ceară de la salvamari.

Primăria Constanța a mai transmis, printr-un comunicat, că pe tot parcursul sezonului estival, zilnic, între orele 08:30 și 19:30, plajele din Constanța și Mamaia sunt vegheate de nu mai puțin de 100 de salvamari și personal de prim ajutor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...