Părinți amendați dacă cer ajutorul salvamarilor. Decizia controversată a fost luată de primăria din Eforie

Ioana Constantin 13.07.2021, 18:45
Părinți amendați dacă cer ajutorul salvamarilor. Decizia controversată a fost luată de primăria din Eforie

Părinți amendați dacă cer ajutorul salvamarilor. Părinții ai căror copii lăsați nesupravegheați se pierd și solicită nejustificat intervenția salvamarilor, vor fi amendați. Decizia vine după ce doi copii lăsați nesupravegheați de adulți au intrat în mare și au fost la un pas să se înece. Unul dintre ei, un băiețel de 7 ani a fost scos în ultimul moment de salvamari și preluat apoi de paramedici.

Părinți amendați dacă cer ajutorul salvamarilor

An de an, vară de vară, salvamarii de pe litoral se transformă în adevărați polițiști. Nu de puține ori au fost nevoiți să participe la căutarile unor copii, lăsați nesupravegheați de părinți pe plajă, deși misiunea lor este una acvatică. Și nu doar copiii, ci și adulții, care deși inițial păreau că au intrat în apă și nu au mai ieșit, în realitate erau găsiți acasă sau la terasă. Ca să le ușureze munca, administrația locală a decis să pună piciorul în prag și a adoptat o hotărâre de consiliu local care prevede o serie de măsuri pe care turiștii trebuie să le respecte, altfel riscă sanctțiuni drastice.

De departe însă, cea mai controversată este cea referitoare la apelarea, în mod nejustificat, la reprezentanții serviciului de salvare acvatică pentru căutarea în apă de persoane presupus dispărute de pe plajă. Decizia a împărțit turiștii de pe litoral în două tabere. Pe de o parte sunt cei care spun că părinții sunt cei care răspund de viața și integritatea propriilor copii. Acestia ar trebui să-i supravegheze non stop, și pe plajă, și pe uscat.

Pe de altă parte sunt însă turiștii care spun că astfel de măsuri sunt exaggerate. Mai ales dacă vorbim despre un părinte aflat într-o situație disperată. Primul la care apelează este, evident, salvamarul, apoi sună la 112. În aceste condiții, o amendă este mai mult decât nepotrivită. Nu este singura situație în care turiștii pot fi sancționați.

Parinti amendati daca cer ajutorul salvamarilor
Salvamari Eforie

Mutarea geamandurilor, balizelor sau a bilelor plutitoare în alte locuri decât sunt ancorate de către reprezentanții serviciului de salvare acvatică, utilizarea geamandurilor drept colac de salvare sau acoperirea lor cu diverse materiale astfel încât să împiedice vizibilitatea acestora, pot duce și ele la amenzi usturătoare.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Persoanele fizice vor fi sancționate cu amendă între 1.000 și 2.000 lei, iar cele juridice între 1.500 și 2.500 lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor va fi făcută de către polițiștii locali Eforie sau de către alţi funcţionari publici încadraţi în Primăria Eforie şi împuterniciţi în acest scop prin dispoziţie a primarului. Din păcate este puțin probabil ca acest lucru să se și materializeze, în condițiile în care primăria dispune de 7 agenți locali, care au multte alte misiuni de îndeplinit în localitate.

Utilizarea nejustificată a serviciilor de salvare acvatică (pentru căutarea în apă a unei persoane presupus dispărută – care de fapt se răcoreşte la terasă a anunţa în prealabil, un copil lăsat nesupravegheat şi rătăcit pe plajă sau alte cazuri similare) se poate concretiza într-un rezultat nefericit pentru o persoană care chiar are nevoie de ajutorul salvamarilor. De asemenea, autoritățile mai spun că geamandurile, balizele, bilele plutitoare își au rostul lor, fiind amplasate de către personalul calificat.

Faptul că unele persoane țin să dovedească, sieși sau altora, cât de buni înotători sunt şi, pentru a nu depăși linia balizei (fapt ce atrage atenționarea de la salvamar) aleg să tragă de acestea pentru a le muta din locul în care sunt ancorate, este un gest care are drept consecinţă punerea în pericol a celorlalți utilizatori ai plajei și zonei de îmbăiere, potrivit primăriei Eforie.

Decizia autorităților vine după ce, în urmă cu doua zile, doi copii au fost la un pas să se înece. Profitând de neatenția părinților, au luat o saltea gonflabilă și au intrat în apă. La un moment dat salteaua s-a răsturnat, iar unul dintre copii, un băiețel de 7 ani a început să înghită apă. A fost văzut de salvamari și scos la timp. După ce i-au acordat primul ajutor, băiatul a fost preluat de medicii de pe elicopterul SMURD chemat în ajutor și dus la spitalul județean. Acum este în afara oricărui pericol.

Pe plajele din Eforie sunt amplasate 22 posturi de observare (foişoare), 2 baze de salvare nautică care asigură 11 patrule rapide (câte una pentru fiecare 2 posturi de salvare) şi 2 posturi de prim ajutor.

Urmăriți Impact.ro și pe