Ședință importantă, azi, la Guvern. Ce noi măsuri se pregătesc pentru români, după ce s-a anunțat prelungirea stării de alertă

Iancu Andreea 14.09.2020, 09:04
Ședință importantă, azi, la Guvern. Ce noi măsuri se pregătesc pentru români, după ce s-a anunțat prelungirea stării de alertă

Premierul Ludovic Orban a anunțat că în cursul zilei de luni va fi organizată o ședință de Guvern pentru a se aproba prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. Astfel, după reunirea Comitetului Național pentru Situații de Urgență va fi organizată ședința de Guvern. Aceasta din urmă va stabili noile măsuri pentru români.

Noile măsuri după prelungirea stării de alertă

Astăzi, începând cu ora 11:00, Comitetul Național pentru Situații de Urgență se va reuni pentru a discuta despre situația epidemiologică din România, în contextul pandemiei. Ulterior, la ora 12:00, este programată ședința de Guvern ce va stabili noile măsuri ale prelungirii stării de alertă. Premierul Ludovic Orban a făcut câteva precizări cu privire la această ședință în cadrul vizitei de duminică de la Călărași.

”Vom avea Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă luni, la 11,00. La 12,00 am convocat şedinţă de Guvern şi vom lua decizii. Deocamdată am agreat – că am avut mai multe solicitări – să permitem reluarea adunărilor publice, manifestaţiilor. Sigur că am fost favorabil ideii de a permite organizarea de adunări publice, de manifestaţii, în condiţiile de protecţie sanitară care sunt stabilite pentru alte evenimente. (…) Cel mai probabil, cât e permis şi acum la adunările electorale. 100 de persoane în aer liber, cu distanţare fizică, cu obligaţia de a purta mască. Nu vreau să mai cenzurăm sau cineva să comenteze că noi cenzurăm dreptul oamenilor de a protesta, dreptul oamenilor de a se manifesta prin adunări publice. Dar vom avea grijă să fie respectate regulile de protecţie sanitară”, a spus Orban.

Hotărârea prin care era prelungită starea de alertă ar fi trebuit să fie introdusă pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi. Însă, în lipsa avizului Consiliului Legislativ, aceasta nu a putut fi valabilă.

„Dacă nu avem avizul Consiliului Legislativ, nu o să putem să adoptăm astăzi (joi – n.r.). Asta înseamnă că va trebui luni să facem Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi şedinţă de Guvern, astfel încât să adoptăm prelungirea stării de alertă”, a explicat Orban miniştrilor, la debutul şedinţei de Guvern de joi.

Starea de alertă, prelungită pentru a patra oară
Starea de alertă, prelungită pentru a patra oară

România, în stare de alertă pentru încă 30 de zile

Potrivit Secretarului de stat în M.A.I., Gheorghe Sorescu, proiectul privind starea de alertă a fost elaborat și depus la SGG. Acesta conține măsurile impuse de noile reglementări, dar și cele necesare în ziua votului.

„Conţine toate măsurile stabilite în actuala reglementare. (…) De asemenea, conţine măsurile de protecţie sanitară necesare în ziua votului pe 27 septembrie„, a spus Gheorghe Sorescu, conform agerpres.ro.

Această nouă prelungire a stării de alertă ar fi cea de-a patra. După ieșirea din starea de urgență, România a intrat în stare de alertă începând cu data de 15 mai. Cea mai recentă a avut loc pe 14 august, când Guvernul a aprobat prin hotărâre prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă începând cu data de 16 august.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...