Alegeri locale 2020. Ce acte sunt necesare, pe 27 septembrie, pentru vot

Iancu Andreea 08.09.2020, 15:34
Alegeri locale 2020. Ce acte sunt necesare, pe 27 septembrie, pentru vot

Mai sunt doar câteva zile până când românii se vor prezenta la urnele de vot pentru alegerile locale 2020. Cetățenii vor avea de ales cine va conduce administrația locală din zona de reședință. Pentru a participa la vot, fiecare participant trebuie să prezinte un act de identitate. Află cu ce acte poți vota la alegerile locale din 2020.

Ce acte sunt necesare la alegerile locale din 27 septembrie

Exercitarea votului este un drept al fiecărui adult care are 18 ani împliniți. Totuși, nu doar vârsta majoratului este obligatorie pentru intrarea la urne. Fiecare cetățean român are nevoie de un act de identitate pe care să-l prezinte în fața comisiei în ziua alegerilor.

În acest context, Biroul Electoral Central a emis o hotărâre prin care sunt stabilite regulile privind exercitarea dreptului la vot la aceste alegeri locale din 2020. Astfel, la scrutinul din data de 27 septembrie, cetățenii români vor trebui să se prezinte cu unul dintre următoarele acte, care să ateste identitatea:

  • buletin ori carte de identitate
  • carte electronică de identitate
  • carte de identitate provizorie
  • buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic
  • paşaportul diplomatic electronic
  • paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare)
Cartea de identitate este obligatorie pentru votul la alegerile locale 2020
Cartea de identitate este obligatorie pentru votul la alegerile locale 2020

Ce se întâmplă în cazul în care avem actul de identitate expirat

O altă condiție pentru a participa la alegerile locale 2020 este aceea ca actul de identitate să fie valabil în ziua scrutinului. Totuși, se poate întâmpla cu acesta să fi expirat recent, iar posesorul să nu fi reușit să îl reînnoiască. În această situație, BEC a stabilit că actele al căror termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie să poată fi utilizate în ziua votului.

De asemenea, în cazul acestor alegeri locale, cetățenii Uniunii Europene înscriși pe lista electorală complementară pot să își exercite dreptul de vor în baza oricărui document valabil. Este suficient ca acesta să le ateste identitatea. Pe de altă parte, cei care nu se regăsesc pe lista electorală complementară, pot vota în baza documentului ce îi identifică, emis de statul membru al Uniunii Europene. El trebuie să fie însoţit de documentul privind adresa din România sau de certificatul de înregistrare ori cartea de rezidenţă permanentă. Cetățeanul trebuie să se regăsească pe lista electorală suplimentară, potrivit BEC.

Și în cazul alegătorilor europeni cu acte expirate în perioada 1 martie – 27 septembrie, se va putea exercita dreptul de vot la alegerile locale 2020.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...