Secretul pentru o detoxifiere corectă a organismului, mai ales după mâncărurile grele de sărbători. Învață de la nutriționiști

Andreea Bisinicu 02.01.2021, 15:15
Secretul pentru o detoxifiere corectă a organismului, mai ales după mâncărurile grele de sărbători. Învață de la nutriționiști

Cum ne detoxifiem organismul după mesele de Sărbători. Învață de la nutriționiști ce trebuie să faci pentru a te simți bine în pielea ta. Sărbătorile de iarnă au trecut și am întâmpinat anul 2021 cu speranță și bucurie. Mesele de Crăciun și Revelion pot fi destul de grele, având în vedere că gospodinele se întrec în a servi feluri de mâncare cât mai sățioase și gustoase.

Cum ne detoxifiem organismul după mesele de Sărbători

Știm, mesele de sărbători sunt grele și la propriu, și la figurat. Fie că vorbim de friptură, salata de boeuf, sarmale, piftie sau cozonac, preparatele tradiționale românești pot cădea greu la stomac și ne pot da o stare de disconfort, dacă nu sunt consumate cu moderație. Nutriționistul Flavia Manole ne spune ce trebuie să facem ca să ne curățăm organismul de toxine și care este secretul pentru o detoxifiere corectă, mai ales după mâncărurile de sărbători.

E foarte important să ne curățăm organismul după ce, de mesele festive, am mâncat tot felul de bunătățuri bogate în calorii. Experții în nutriție ne sfătuiesc să mâncăm multe fructe și să bem doi litri de apă pe zi, pentru ca organismul să funcționeze cum trebuie. De asemenea, chiar dacă ne place pâinea, aceasta îngrașă destul de tare. Cafeaua de dimineață pe care o bem cu lapte și zahăr, oricât de bună ar fi și ne ajută să ne trezim, are destule calorii și ea. Pentru cei care ronțăie chipsuri, alune, semințe atunci când se uită la un film sau serial nutriționistul Flavia Manole are câteva trucuri pentru a înlocui aceste alimente cu unele mai sănătoase.

Ce alimente trebuie eliminate din frigider

În primul rând, atunci când te apuci de „operațiunea detoxifiere după sărbători” trebuie să începi cu golirea frigiderului sau, mai bine zis, înlocuirea alimentelor bogate în calorii cu unele mai sănătoase. De exemplu, pâinea albă și cerealele se înlocuiesc, binențeles, cu alimente integrale bogate în fibre, necesare pentru un tranzit intestinal ca la carte. În loc de cafea, nutriționistul spune că este recomandat să consumăm ceai negru sau verde. Au nivel ridicat de cafeină și îți vor da energia de care ai nevoie, pe tot parcursul zilei.

„Debarasaţi-vă de alimente ambalate, hiperprocesate, care conţin ingrediente multe şi greu de pronunţat – acestea sunt indicii că alimentul respectiv are o valoare nutriţională scăzută, dar calorii şi aditivi din belşug, spune nutriționistul Flavia Manole, potrivit celor de la csid.ro

Cum ne detoxifiem organismul dupa mancarurile grele de sarbatori
Cum ne detoxifiem organismul dupa mancarurile grele de sarbatori

Cerealele integrale conțin cu 75% mai mulți nutrienți decât cerealele rafinate și sunt recomandate în toate dietele, atunci când vrei să pierzi câteva kilograme pe care le consideri inestetice:

  • fibre solubile şi insolubile;
  • vitamine din complexul B şi acid folic;
  • acizi graşi esenţiali (Omega3);
  • proteine;
  • antioxidanţi (vitamina E, seleniu);
  • micronutrienţi (cupru).

De ce simțim nevoia de a consuma ceva dulce

Specialiștii spun că atunci când simțim nevoia de a mânca dulciuri în exces este din cauza faptului că nu ne hrănim cum trebuie pe parcursul zilei. Poftele apar când ceva lipsește din alimentația corectă. Chipsurile, ciocolata și alunele pot fi înlocuite cu fructe confiate, curmale, merișoare, afine sau nuci, care conțin aminoacizi. De asemenea lactatele trebuie alese cu atenție și consumate cele degresate, de preferat. Pentru cei care sunt fani ai cărnurilor, cel mai indicat este să mănânce carne albă bogată în proteine și slabă în grăsimi.

„Ar trebui analizate mai atent aceste pofte, deoarece dacă se repetă în mod frecvent ar putea avea un substrat puţin mai important. Majoritatea oamenilor care se confruntă cu o poftă majoră de dulce sunt cei care sar peste micul dejun şi nu se alimentează corespunzător pe parcursul zilei, având ca rezultat aceste pofte. De asemenea, unele carenţe de minerale în organism (magneziu, crom, zinc) pot fi responsabile pentru declanşarea acestor imperioase nevoi”, spune nutriționistul.

Urmăriți Impact.ro și pe