Se schimbă regulile de carantină în țara cu sute de mii de români. Ce se întâmplă cu persoanele vaccinate

Elena Avramescu 30.12.2021, 17:43
Se schimbă regulile de carantină în țara cu sute de mii de români. Ce se întâmplă cu persoanele vaccinate

Italia a decis să schimbe regulile de carantină, astfel că persoanele vaccinate cu schema completă de mai puțin de 4 luni și cele care au făcut și doza booster nu mai sunt nevoiți să intre în izolare dacă au fost în contact cu o persoană infectată. În plus, certificatul verde a fost extins aproape peste tot, cum ar fi în trenuri, autobuze, metrou, hoteluri, târguri sau stațiuni de schi.

Se schimbă regulile de carantină în țara cu sute de mii de români

Pe lângă asta, stadioanele urmează să revină la 50% din capacitate, iar guvernul se pregătește să emită ultimul decret anti-Covid din acest al doilea an al pandemiei, care se încheie cu un număr record de infecții în al patrulea val. Vorbim de aproape 100.000 în ultimele 24 de ore, potrivit ANSA.

Cu toate acestea, noul decret ar putea să fie urmat și de alte măsuri în ianuarie, iar cei care doreau extinderea certificatului verde la toate categoriile de angajați nu au avut câștig de cauză.

De la data de 10 ianuarie și până la sfârșitul stării de urgență se extinde utilizarea certificatului verde în hoteluri, ceremonii civile sau religioase, târguri, conferințe, teleschiuri cu scop turistic-comercial, piscine, centre sportive de echipă și wellness.

Austria, în carantină totală. De când va fi obligatorie vaccinarea
Carantina

Astfel că nu mai stau în carantină persoanele care au fost vaccinate cu schema completă de mai puțin de 4 luni și cele care au făcut și doza booster și care intră în contact cu o persoană infectată, însă numai dacă sunt asimptomatice. În aceste cazuri, va exista o formă de automonitorizare, iar în a cincea zi de la contactul cu cazul pozitiv va fi nevoie de un test negativ.

În plus, pentru cei care au fost vaccinați ultima dată în urmă cu mai mult de patru luni, carantinarea ar urma să fie redusă de la 7 la 5 zile, cu un test negativ, iar persoanele nevaccinate vor rămâne în carantină timp de 10 zile.

În cursul zilei de marți, Comisia Europeană a decis limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson), pentru a încuraja astfel vaccinarea cu doza a treia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...