A. Rafila despre persoanele vaccinate: „Faptul că mulți dintre ei nu au avut acces la servicii de sănătate mi se pare un lucru incorect”

Gabriela del Pupo 27.12.2021, 13:20
A. Rafila despre persoanele vaccinate: „Faptul că mulți dintre ei nu au avut acces la servicii de sănătate mi se pare un lucru incorect”

Alexandru Rafila acuză lipsa unei campanii de testare în masă în România. Ministrul Sănătății spune însă că având în vedere populația care trăiește efectiv în țară acoperirea vaccinală ar fi de 50%. Declarațiile au loc în contextul în care în următoarele săptămâni urmează să se stabilească forma finală a certificatului Covid și o dată la care acesta să fie adoptat. Asigurarea testării din banii statului este principala controversă din jurul acestui proiect și se pare că forma finală nu va include obligativitatea vaccinării pentru persoanele care lucrează în domenii esențiale.

„Nu doar vaccinarea oprește pandemia”

Alexandru Rafila spune că trebuie asigurate măsuri alternative vaccinării și acesta menționează faptul că în lipsa unui recensământ recent procentul de persoane vaccinate raportat nu este cel real. Ministrul spune că jumătate din populația rezidentă ar fi vaccinată.

„Avem un instrument la dispoziția noastră care ne oferă două atuuri importante: nu facem forme grave de boală și decesul este evitat. Din păcate, România nu a fost în rândul țărilor campioane, legat de acoperirea vaccinală. Dacă suntem realiști, suntem undeva la 50%. Trebuie să luăm în calcul populația rezidentă din România, care este în jur de 16 milioane.

Opt milioane de români s-au vaccinat. Este important să continuăm să protejăm categoriile vulnerabile în primul rând, să găsim o soluție să convingem cât mai mult dintre cetățenii noștri, care nu au făcut-o încă, să se protejeze. Asta este soluția, dintr-un pachet mai mare, pentru că nu doar vaccinarea oprește pandemia, ci și alte măsuri, începând cu cele de protecție individuală, continuând cu asigurarea testării”, a declarat Alexandru Rafila, pentru B1 TV.

(Photo by Aaron Lavinsky/Star Tribune via Getty Images)

„Sunt vaccinați și faptul că mulți dintre ei nu au avut acces la servicii de sănătate mi se pare un lucru incorect”

Rafila spune că din cauza lipsei unor măsuri de prevenție adecvate mulți bolnavi cronici care s-au vaccinat nu au avut parte de tratament pentru că spitalele au fost transformate în unități suport Covid și toate tratamentele sau operațiile care nu erau urgente au fost amânate.

 „Testarea a șchiopătat foarte mult în România. Ne străduim să creștem accesibilitatea la testare. Cu cât depistăm mai multe persoane mai rapid, cu atât vom frâna transmiterea. Mulți dintre concetățenii noștri cu boli cronice, sunt vaccinați și faptul că mulți dintre ei nu au avut acces la servicii de sănătate mi se pare un lucru incorect” a mai declarat Alexandru Rafila.

Proiectul a fost deocamdată amânat deși inițial se vorbea despre adoptarea proiectului până la finalul anului. Principala îngrijorare dacă ar fi introdus certificatul Covid pentru categoriile esențiale la locul de muncă este ca acesta să fie atacat la Curtea Constituțională.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...