Se poate prelungi starea de alertă dacă guvernul este interimar? Ce spune fostul președinte CCR

Iancu Andreea, Alexandru Puiu 06.10.2021, 16:36
Se poate prelungi starea de alertă dacă guvernul este interimar? Ce spune fostul președinte CCR

Decizia de ieri din Parlamentul României a adus țara într-o nouă situație dificilă. Cu o criză politică în plină desfășurare, Guvernul condus de Florin Cîțu fiind demis, pandemia și situația epidemiologică actuală necesită o gestionare urgentă. Totuși, există unele probleme în privința interpretării legislației. Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR) a explicat care este situația în care ne află, dacă se poate sau nu prelungi starea de alertă dacă guvernul este interimar. Totodată, ministrul de Interne, Lucian Bode, a oferit și el explicații cu privire la acest subiect.

Starea de alertă, prelungită în guvernul interimar? Declarația fostului șef al CCR

România se găsește într-o situație dificilă, cu scena politică prăbușită și o criză sanitară în plină desfășurare. Pentru că guvernul a fost demis, iar consultările ulterioare pentru învestirea unui nou Executiv vor dura, este nevoie să știm dacă starea de alertă, care permite emiterea de ordonanțe de urgență în situații critice, se poate prelungi sau nu de către un guvern interimar. Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, susține că guvernul Cîțu nu ar mai putea prelungi starea de alertă din postura de interimar pentru că statutul respectiv nu i-ar mai permite adoptarea hotărârilor de guvern, nu doar a ordonanțelor de urgență.

Augustin Zegrean este de părere că este nevoie ca formarea unui nou guvern să aibă loc rapid pentru că în scurt timp va expira și perioada de interimat a unora dintre miniștrii numiți după plecare USR de la guvernare. Ministerele acelea ar urma să rămână fără șefi în caz contrar.

Nu ar mai putea fi numiți alți miniștri interimari după expirarea celor 45 de zile, prin rotație, pentru că rațiunea limitării acelei perioade de interimat în Constituție a fost tocmai forțarea numirii unor miniștri plini, altfel ne-am fi trezit cu interimate pe termen nelimitat. Un guvern interimar poate funcționa pe termen lung, până vine alt guvern plin, dar miniștrii interimari sunt limitați la 45 de zile. În plus, guvernul interimar nu poate semna nici măcar hotărâri de guvern, ceea ce înseamnă că, spre exemplu, starea de alertă nu ar mai putea-o prelungi, deși această procedură e, oricum, un abuz, așa cum m-am pronunțat deja, pentru că restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege, a spus Zegrean pentru Inpolitics.

Se poate prelungi starea de alertă dacă guvernul este interimar
Augustin Zegrean, fostul șef al CCR

Ce spune Lucian Bode, ministrul interimar de Interne. „Nu putem introduce măsuri noi”

Pe de altă parte, Lucian Bode, ministrul interimar de Interne, declara în urmă cu o seară că Guvernul poate prelungi starea de alertă, însă nu va putea introduce noi restricții. Bode a prezentat totodată și situația dificilă în care ne găsim din punct de vedere sanitar, valul patru al pandemiei evoluând spre 20.000 de noi cazuri zilnice.

Am încheiat o discuţie cu ministrul Sănătăţii, cu prim-ministrul şi cu doctorul Raed Arafat. Noi în acest moment suntem Guvern interimar. Noi putem prelungi starea de alertă şi suntem obligaţi să prelungim starea de alertă, ţinând cont de numărul de infectaţi şi incidenţa din România din această perioadă, putem să prelungim starea de alertă dar, atenţie, nu putem introduce măsuri noi. Dacă, Doamne fereşte, vom avea nevoie să introducem măsuri noi, nu putem pentru că este clar un guvern căzut prin moţiune. Un guvern interimar nu poate introduce politici noi, nici măcar prin hotărâri de guvern, a declarat Lucian Bode, la Digi24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...