Se întâmplă cu pensiile românilor, peste noapte: ce majorări vor avea pensionarii, dar cei cu salariul minim

Gabriel Peneș 21.10.2022, 10:46
Se întâmplă cu pensiile românilor, peste noapte: ce majorări vor avea pensionarii, dar cei cu salariul minim

Pensionarii din România așteaptă cu sufletul la gură decizia finală a guvernanților referitoare la procentul cu care vor crește pensiile, începând de la 1 ianuarie 2023. Marius Budăi, ministrul Muncii, i-a asigurat pe vârstnici că acestea se vor mări, în plus, promițând și creșterea salariilor minime pe economie.

Se întâmplă cu pensiile românilor, peste noapte

Joi, mii de români au protestat în fața sediului Guvernelor, dar și a unor ministere față de scumpirile uriașe din ultima perioadă. La doar câteva ore de la acest eveniment, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, i-a asigurat pe români că pensiile şi salariile minime vor creşte de la 1 ianuarie 2023.

El le-a transmis protestatarilor că va respecta calendarul de majorări promis, precizând că pensiile vor creşte „cu cel puţin 10%”. În plus, demnitarul a declarat că salariul minim va ajunge la 3.000 de lei brut.

„Îmi pare extrem de rău că nu sunt în ţară că aş fi vrut să mă întâlnesc cu oamenii şi să discut cu ei. Da, este o perioadă grea, marcată de crize profunde. Eu am o convingere. Sunt ferm convins că dacă nu era PSD în acest Guvern era mai mult mai rău. Pensiile de la 1 ianuarie vor creşte, aşa cum PSD a propus, cu cel puţin 10%. De asemenea, am avut deja discuţii cu sindicate, patronate şi discutăm şi despre o majorare a salariului minim.

Am dat acele majorări în sistemul bugetar. Majorăm pensiile, pachetele sociale. Suntem conectaţi la realitate, sigur nu e suficient. Nu mai este mult până vom prezenta bugetul în Guvern şi apoi în Parlamentul României, şi această creştere (a pensiilor) se va regăsi în propunerea de buget. Cât despre salariul minim, rămânem pe varianta de 3.000 de lei brut, cu 200 de lei scutiţi, adică fără nicio taxă”, a declarat, joi, Marius Budăi, la Antena 3 CNN.

Ce majorări vor avea pensionarii, dar cei cu salariul minim

Ministrul Muncii a anunțat și faptul că plata voucherelor sociale se va face în ultima săptămâna din octombrie, în timp ce tranșa din decembrie va fi plătită ceva mai devreme decât în mod obișnuit, pentru ca beneficiarii să fie în posesia sumei de 250 de lei înainte de Sărbători.

„Vreau să îi informez pe cetăţeni că săptămâna viitoare se vor alimenta cardurile cu banii pe luna octombrie. Vom proceda la fel şi în luna decembrie şi vrem să alimentăm un pic mai devreme, astfel încât să fie banii înainte de Sărbători”, a adăugat Budăi.

Pe de altă parte, tot joi, prim-ministrul Nicolae Ciucă a precizat că veniturile pensionarilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023 în raport cu rata inflaţiei. El a motivat că pensionarii „nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei”, care a depășit 15% după ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică.

„Inflaţia este la 15,9% şi cred că pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei, motiv pentru care trebuie să analizăm şi să facem în aşa fel încât pentru pensionari să asigurăm creşterea pensiei cu rata inflaţiei”, a declarat premierul la finalul unei vizite de lucru în judeţul Dolj, citat de Agerpres.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....