Se întâmplă cu salariul minim al românilor și este obligatoriu: decizia vine de la Bruxelles

Gabriel Peneș 29.09.2022, 10:15
Se întâmplă cu salariul minim al românilor și este obligatoriu: decizia vine de la Bruxelles

Parlamentul European a adoptat, la jumătatea acestei luni, directiva privind salariul minim în UE. Aceasta va va obliga statele membre care au salariu minim pe economie, inclusiv România, să „garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent”. La rândul său, Comisia Europeană a invitat, miercuri, statele UE să își modernizeze sistemele de venit minim, pentru a reduce sărăcia și excluziunea socială din România.

Se întâmplă cu salariul minim al românilor și este obligatoriu

Comisia Europeană a invitat, miercuri, statele membre să îşi modernizeze sistemele de venit minim, ca parte a angajamentului constant de a reduce sărăcia şi excluziunea socială în Europa, scrie agerpres.ro. În România avem aproximativ 1,9 milioane de oameni remunerați oficial cu salariul minim pe economie, de 2.550 de lei brut, respectiv 1.500 de lei bani în mână.

Anterior, Parlamentul European a adoptat, la jumătatea acestei luni, directiva privind salariul minim în UE, care va obliga statele membre care au salariu minim pe economie, inclusiv România, să „garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent”, propunând și o formulă de calcul legată de salariul mediu.

În linii mari, conform directivei privind instituirea salariului minim european, la nivelul de 50% din nivelul salariului brut pe țară, acest lucru înseamnă că salariul minim net în România crește de la circa 1.500 de lei, la aproximativ 2.000 de lei, bani în mână.

Decizia vine de la Bruxelles

Pe de altă parte, venitul minim reprezintă plăţi în numerar care vin în ajutorul gospodăriilor unde acest sprijin este necesar pentru a reduce decalajul în materie de venit până la un anumit nivel, pentru a plăti facturile şi pentru a avea o viaţă demnă.

Acest sprijin este deosebit de important în perioade de recesiune economică, deoarece contribuie la atenuarea scăderii veniturilor gospodăriilor din care fac parte persoanele cu cea mai mare nevoie de ajutor, contribuind astfel la o creştere durabilă şi favorabilă incluziunii.

Plăţile sunt, în general, completate de prestaţii în natură care oferă acces la servicii şi de stimulente specifice pentru accesul pe piaţa forţei de muncă. Propunerea va contribui la atingerea obiectivelor sociale ale UE pentru 2030 legate de reducerea numărului de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune cu cel puţin 15 milioane, astfel cum se prevede în Planul de acţiune privind Pilonul european al drepturilor sociale. Totodată, ea va ajuta statele membre să atingă obiectivul ca cel puţin 78% din populaţia cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani să aibă un loc de muncă.

„Sistemele de protecţie socială contribuie la reducerea inegalităţilor şi a diferenţelor sociale. Ele asigură o viaţă demnă pentru cei care nu pot munci, iar pe cei care pot îi încurajează să revină în câmpul muncii. Acesta este modul în care putem combate sărăcia şi excluziunea socială şi ajuta un număr mai mare de persoane să îşi găsească un loc de muncă în această perioadă dificilă”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, citat de sursa menționată.

De asemenea, se recomandă statelor membre să revizuiască şi să ajusteze anual, dacă este necesar, nivelul sprijinului pentru venit, să îmbunătăţească gradul de acoperire şi de utilizare a venitului minim. Criteriile de eligibilitate ar trebui să fie transparente şi nediscriminatorii.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....