Cu cât se vor mări pensiile începând de anul viitor. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat procentul majorării

Beatrice Dumitru 20.10.2022, 19:58
Cu cât se vor mări pensiile începând de anul viitor. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat procentul majorării

Pensionarii vor primi venituri mai mari de la 1 ianuarie 2023, după cum a anunțat Executivul condus de Nicolae Ciucă. Până acum, guvernanții au vorbit despre o majorare cu cel puțin 10%, însă premierul a precizat cu cât vor crește, de fapt, pensiile de anul viitor.

Cu cât vor crește pensiile de anul viitor

Premierul Nicolae Ciucă declara în urmă cu o săptămână că procentul de majorare a pensiilor trebuie să se încadreze în posibilităţile bugetare şi nu ar trebui să fie mai mare de 11%. Și ministrul Muncii a anunțat că pensiile vor crește cu cel puţin 10%.

Acum, Nicolae Ciucă a precizat că veniturile pensionarilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023 în raport cu rata inflaţiei El a motivat că pensionarii „nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei”, care a depășit 15% după ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Cu cât se vor mări pensiile începând de anul viitor. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat procentul majorării
Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie 2023.

„Inflaţia este la 15,9 şi cred că pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei, motiv pentru care trebuie să analizăm şi să facem în aşa fel încât pentru pensionari să asigurăm creşterea pensiei cu rata inflaţiei”, a declarat premierul la finalul unei vizite de lucru în judeţul Dolj, citat de Agerpres.

„Trebuie să fie o creştere mai mare”

Premierul a făcut anunțul după ce președintele Klaus Iohannis a precizat că ar trebui să existe o majorare a pensiilor care să compenseze în mare măsură inflaţia. El a cerut atenţie sporită pentru cei cu pensii mici, pentru că „acolo apar problemele cele mai mari”.

Dacă vorbim de creşterea pensiilor trebuie să vedem contextul mai larg. S-au vehiculat 10%, 11%, dar nu putem să aşteptăm de la pensionar să plătească ei preţul crizelor şi în condinţiile în care avem o inflaţie de peste 15% eu cred că ar fi corect să ţină cont de această inflaţie creşterea şi atunci, după părerea mea, trebuie să fie o creştere mai mare”, a spus Klaus Iojannis joi, înaintea Consiliului European.

Ministrul Muncii a afirmat că impactul bugetar calculat pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 va fi de 11 miliarde de lei. Marius Budăi Budăi a respins ideea conform căreia majorarea pensiilor ar urma a fi făcută în două etape.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...