Se amână distribuirea pastilelor de iod către populație. Ministerul Sănătății anunță o campanie de informare după refuzul medicilor

Ana Anitoiu 04.04.2022, 12:34
Se amână distribuirea pastilelor de iod către populație. Ministerul Sănătății anunță o campanie de informare după refuzul medicilor

Se amână distribuirea pastilelor de iod către populație, după ce medicii de familie au refuzat să se ocupe de acest lucru acum, aducând ca argument faptul că aglomerația ce s-ar crea și birocrația cu care ar trebui să se confrunte ar risca să le blocheze activitatea medicală. Ministerul Sănătății a anunțat, duminică, o campanie de informare cu privire la aceste comprimate.

Campanie de informare despre pastilele de iod

Mai exact, Ministerul Sănătății a anunțat că va începe alături de Guvernul României campania de informare cu privire la pastilele de iod. Instituția a subliniat că în prezent nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor comprimate.

„La începutul săptămânii viitoare, Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu”, a anunțat, duminică, ministerul, fără să ofere detalii despre cum se va desfășura aceasta.

Ministerul Sănătății, alături de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor stabili, în perioada următoare, procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu.

Se amana distribuirea pastilelor de iod catre populatie
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, langa cutii cu pastile de iod pregatite pentru a fi distribuite in tara. Foto: Facebook/ Antibiotice Iasi

Când va începe distribuirea pastilelor de iod în România

​Ministerul Sănătății intenționa ca pastilele de iod să înceapă să fie distribuite către populație, în cabinetele medicilor de familie, dar aceștia au refuzat. Doctorii au explicat că în consecință, activitatea medicală le-ar putea fi blocată de aglomerație și birocrație, în contextul în care cabinetele lor încă sunt foarte solicitate cu cazuri de COVID-19, gripă și viroze respiratorii.

Prin urmare, Ministerul Sănătății a anunțat că distribuirea pastilelor de iod va începe de abia în cea de-a doua jumătate a lunii aprilie. În plus, instituția a amintit că aceste comprimate nu vor ajunge la orice român, ci la categoria de vârstă căreia îi sunt necesare.

Cine va primi pastile de iod în România

Concret, pastilele de iod vor fi distribuite populației cu vârsta între 0 și 40 de ani. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat săptămâna trecută ce cantități se administrează în funcție de vârstă, în caz de incident nuclear.

Astfel, dacă va avea loc un incident nuclear, bebeluşii de până la o lună vor trebui să înghită un sfert de comprimat; iar copiii între o lună şi trei ani, o jumătate de comprimat. Copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani vor trebui să ia un comprimat, iar pentru cei mai mari de atât, la fel ca pentru adulți și femeile gravide sau care alăptează, doza recomandată este de două comprimate.

În contextul în care românii au dat buzna în farmacii ca să cumpere iod, medicii și Ministerul Sănătății au explicat că aceste pastile nu trebuie să fie luate preventiv. Comprimatele ar trebui să fie înghițite doar în primele ore de la un incident nuclear.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...