Motivul pentru care medicii de familie nu sunt de acord cu distribuirea pastilelor de iod. „Decizia este riscantă”

Nicu Stan 31.03.2022, 16:59
Motivul pentru care medicii de familie nu sunt de acord cu distribuirea pastilelor de iod. „Decizia este riscantă”

S-a aflat motivul pentru care medicii de familie nu sunt de acord cu distribuirea pastilelor de iod. „Decizia este riscantă”. Circa 90% dintre medicii de familie nu sunt de acord cu distribuiriea iodurii de potasiu prin cabinetele lor, relevă un sondaj realizat de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

De ce nu vor medicii de familie să distribuie pastilele cu iod populației. „Ar crea haos în populație”

Conform sondajului FNPMF, 89% dintre medicii de familie spun că nu sunt de acord cu distribuirea iodurii de potasiu prin cabinetele lor. De asemenea, medicii de familie au anunțat și motivele pentru care nu vor să facă asta.

Astfel, medicii de familie spun că prin distribuția pastilelor de către ei se va crea haos printre români, iar activitatea cabinetelor medicale ar fi grav afectată.

Ministerul Sanatatii a decis ca pastilele cu iod sa fie distribuite de catre medicii de familie
Ministerul Sanatatii a decis ca pastilele cu iod sa fie distribuite de catre medicii de familie

Haos în România

„Condiționarea distribuirii de către medicii de familie ar crea haos în populație. Ar fi prejudiciată în mod semnificativ activitatea medicală propriu-zisă a medicilor prin aglomerația creată, prin partea birocratică aferentă distribuirii și prin nemulțumirile legate de faptul că doar anumite categorii de cetățeni beneficiază de astfel de medicație.

Poate mai puțin important pentru decidenți, dar unii pacienți dintr-o zonă afectată pot avea medicul de familie la sute de kilometri”, informează medicul Dina Mergeani, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, în scrisoarea adresată ministrului Sănătății.

Distribuirea iodurii de potasiu, riscantă în România

În plus, medicii de familie atrag atenția că decizia de a distribui iodură de potasiu în mod preventiv este riscantă, în contextul comportamentului obișnuit al populației.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Până în momentul accidentului, o bună parte din iodura de potasiu ar fi tranzacționată pe piața neagră. În concluzie, considerăm că decizia de a distribui iodură de potasiu în mod preventiv este riscantă, ținând cont de comportamentul obișnuit al populației. Ne dorim ca deciziile să fie luate având la bază criterii medicale adaptate realității românești și în concordanță cu normele de prevenire și intervenție existente actual pentru situațiile de urgență nucleară și radiologică”, se mai arată în scrisoarea medicilor de familie.

De ce se tem medicii de familie

Principala frică a medicilor de familie este aceea că vor trebui să împartă zilnic pastile la câteva zeci sau sute de persoane, ceea ce le-ar răpi foarte mult timp.

„Considerăm că primăriile existente în fiecare localitate urbană şi rurală din România, farmaciile sau chiar Inspectoratele pentru Situații de Urgență deţin capacitatea logistică pentru a distribui pastilele populației eligibile într-un timp scurt, de 2-3 săptămâni, ca pregătire pentru un eventual accident sau atac nuclear, dacă autoritățile române consideră necesar. În aceste unități și instituții sunt angajați sute de mii de bugetari, de zeci de ori mai mulți decât cei nici măcar 10.000 de medici de familie. Pregătirea situațiilor de urgență nu intră în atribuțiile medicilor de familie ci ale ISU și autorităților publice locale, județene și naționale. Distribuirea măștilor de gaze, măștilor chirurgicale, pastilelor de iodură de potasiu nu reprezintă servicii de sănătate publică, ci acțiuni de pregătire și răspuns la situații de urgență și dezastre”, este soluția propusă de medicii de familie.

Cine ar trebui să distribuie pastilele cu iod

Medicii de familie au spus cine cred ei că ar fi bine să distribuie pastilele cu iod populației.

Astfel, în urma sondajului, întrebați cine ar trebui să distribuie pastilele, 36% au răspuns „farmaciile”, 36% „primăriile” și 28% „Inspectoratul pentru Situații de Urgență”.

Urmăriți Impact.ro și pe