Scrutin în Donbas. Rusia pornește referendumul pentru anexarea regiunii ucrainene

Mihnea Tălău 23.09.2022, 08:17
Scrutin în Donbas. Rusia pornește referendumul pentru anexarea regiunii ucrainene

Rusia va începe vineri planul său de a anexa aproximativ 15% din teritoriul ucrainean prin referendumuri în patru regiuni controlate de forțele ruse. Occidentul spune că scrutinul din Donbas reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional care escaladează semnificativ războiul.

Referendumuri în regiunile controlate de Rusia

După aproape șapte luni de război și o înfrângere critică pe câmpul de luptă din nord-estul Ucrainei la începutul acestei luni, președintele Vladimir Putin a susținut în mod explicit referendumurile după ce regiunile controlate de Rusia s-au aliniat pentru a cere voturi rapide pentru a se alătura Rusiei.

Autointitulatele Republici Donețk și Republici Populare Luhansk, pe care Putin le-a recunoscut ca fiind independente chiar înainte de invazie, și administrațiile instalate de Rusia în regiunile Kherson și Zaporizhzhia vor organiza voturi, scrie Reuters.

Scrutinul, despre care Occidentul și Ucraina spun că este un simulacru, ar trebui să înceapă vineri și se va încheia marți, iar rezultatele sunt așteptate la scurt timp după aceea.

Rusia va anexa în mod oficial aceste zone după aflarea rezultatelor.

„Kremlinul organizează un simulacru de referendum pentru a încerca să anexeze părți din Ucraina. Ucraina are aceleași drepturi care aparțin oricărei națiuni suverane. Vom fi solidari cu Ucraina”, a declarat președintele american Joe Biden în cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Ucraina, ale cărei granițe post-sovietice au fost recunoscute de Rusia în cadrul Memorandumului de la Budapesta din 1994, afirmă că nu va accepta niciodată controlul rusesc asupra vreunui teritoriu al său și că va lupta până când ultimul soldat rus va fi expulzat.

Putin, liderul suprem al Rusiei din 1999, a declarat că Moscova nu îi va abandona niciodată pe cei din regiunile pe care le controlează și despre care a spus că vor să se despartă de Kiev.

Armele Kremlinului. Putin se laudă că folosește o nouă generație de arme în Ucraina

El prezintă războiul atât ca pe o bătălie pentru a salva vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei de persecuție, cât și ca pe o modalitate de a contracara ceea ce el spune că este un complot occidental pentru a distruge Rusia. Ucraina neagă faptul că vorbitorii de limbă rusă au fost persecutați.

Într-un avertisment nuclear direct adresat Occidentului, Putin a declarat că va apăra teritoriul rusesc – iar aceste regiuni din Ucraina vor fi considerate în scurt timp teritoriu rusesc de către Moscova – cu toate mijloacele de care dispune.

Nu este clar cum anume vor funcționa voturile într-o zonă de război, când atât de mulți oameni au fost strămutați. Rusia controlează cea mai mare parte din Luhansk și Kherson, aproximativ 80% din Zaporizhzhia și doar 60% din Donețk. Luptele continuă în toate cele patru regiuni.

Ministrul britanic de externe James Cleverly a declarat că oficialii instalați de Rusia în regiuni au stabilit obiective pentru prezența la vot inventată și ratele de aprobare, unele cifre de participare fiind deja convenite.

Conflictul din estul Ucrainei datează din 2014

Conflictul din estul Ucrainei a început în 2014, după ce un președinte pro-rus a fost răsturnat în timpul revoluției ucrainene de pe Maidan, iar Rusia a anexat Crimeea, în timp ce separatiștii susținuți de Rusia în Donbas – care cuprinde Donețk și Luhansk – au încercat să se rupă de sub controlul Kievului.

După ce forțele rusești au preluat controlul asupra Crimeei, care are o majoritate etnică rusă și a fost transferată Ucrainei în perioada sovietică, la 27 februarie 2014, la 16 martie a avut loc un referendum privind aderarea la Rusia.

Liderii din Crimeea au declarat un vot de 97% pentru separarea de Ucraina. Rusia a adăugat în mod oficial Crimeea la 21 martie. Kievul și Occidentul au declarat că referendumul a încălcat constituția Ucrainei și dreptul internațional.

„Începând de săptămâna viitoare, Rusia va considera aceste teritorii ucrainene ca făcând parte din Rusia și va afirma că orice încercare ucraineană de a-și recăpăta propriul teritoriu suveran este o „invazie a Rusiei””, a declarat britanicul Cleverly.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...