Momentul crucial al războiului din Ucraina care ar putea determina rezultatul. 3 scenarii luate în calcul de specialiști

Beatrice Dumitru 15.06.2022, 11:16
Momentul crucial al războiului din Ucraina care ar putea determina rezultatul. 3 scenarii luate în calcul de specialiști

După 112 zile de război, Ucraina imploră Occidentului să-i trimită mai multe arme grele, în timp ce Rusia acumulează un avantaj semnificativ în jurul a două orașe importante din punct de vedere strategic din estul Ucrainei. Oficialii serviciilor de informații susțin că războiul din Ucraina atinge un moment crucial care ar putea determina rezultatul pe termen lung.

Războiul din Ucraina, într-o etapă critică

Potrivit informațiilor liderilor occidentali și oficialilor militari, războiul Rusiei în Ucraina se află într-o etapă critică și ar putea determina rezultatul pe termen lung al conflictului. Acest moment crucial ar putea forța, de asemenea, o decizie dură pentru guvernele occidentale, care până acum au oferit sprijin Ucrainei cu un cost în creștere pentru propriile economii și pentru stocurile naționale de arme.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin este pregătit să conducă un grup de lucru format din aproape 50 de țări pentru a discuta despre această criză. Oficialii ucraineni și-au exprimat frustrarea că nu primesc armamentul de care armata Kievului are atât de mare nevoie și se tem că angajamentul occidental s-ar putea diminua într-un moment decisiv al conflictului, relatează CNN.

Momentul crucial al războiului din Ucraina care ar putea determina rezultatul. 3 scenarii luate în calcul de specialiști
Războiul a distrus mai multe orașe ale Ucrainei.

Cred că sunteți pe cale să ajungeți în punctul în care o parte sau cealaltă va avea succes. Fie rușii vor ajunge la Sloviansk și Kramatorsk, fie ucrainenii îi vor opri aici. Și dacă ucrainenii sunt capabili să țină linia aici, în fața acestui număr de forțe, asta va conta”, a spus un înalt oficial NATO.

Scenariile războiului

Rusia ar putea să obțină câștiguri în două provincii cheie din est sau liniile de luptă s-ar putea întări într-un impas care se va prelungi luni sau ani, ducând la pierderi uriașe de ambele părți și la o criză cu evoluție lentă cu efecte pentru economia globală.

Apoi, există ceea ce oficialii consideră că este cea mai puțin probabilă posibilitate: Rusia și-ar putea redefini obiectivele de război, ar putea să anunțe că a obținut victoria și să încerce să creeze o apropiere a luptei. Deocamdată, acest scenariu pare să fie puțin mai mult decât o iluzie, spun sursele. Dacă Rusia va reuși să-și consolideze unele dintre câștigurile din est, oficialii americani se tem din ce în ce mai mult că Vladimir Putin ar putea, în cele din urmă, să poată folosi acel teritoriu ca un teren de așteptare pentru a împinge trupele mai departe în Ucraina.

Sunt sigur că, în cazul în care Ucraina nu este suficient de puternică, ei vor merge mai departe. Le-am arătat puterea noastră. Și este important ca această forță să fie demonstrată împreună cu noi și de către partenerii noștri occidentali„, a avertizat Volodimir Zelenski, în încercarea de a îndemna Occidentul să trimită mai repede mai multe arme.

Ajutorul militar occidental, a spus el, „trebuie să vină mai repede”, dacă aliații Ucrainei vor să împiedice ambițiile teritoriale ale Rusiei. Oficialii occidentali cred că, în linii mari, Moscova se află într-o poziție mai favorabilă în est.

Care ar fi următoarea mișcare a lui Vladimir Putin

Pe măsură ce războiul din Ucraina s-a transformat într-unul de uzură, ambele părți au suferit pierderi uriașe, iar Rusia a pierdut până la o treime din forțele sale terestre. În acest context, oficialii americani de informații au spus public că Moscova se va lupta să obțină câștiguri serioase fără o mobilizare completă, o mișcare periculoasă din punct de vedere politic pe care Vladimir Putin nu a fost dispus până acum să o facă.

Deocamdată, luptele se concentrează pe două orașe surori de pe malurile râului Severski Doneț, Sievierodonetsk și Lisichansk, însă luptătorii ucraineni sunt aproape complet încercuiți la Sievierodonetsk. Chiar dacă analiștii occidentali cred că Ucraina are șanse mai mari să apere Lisichansk, care se află pe un teren înalt, există deja semne îngrijorătoare că Rusia încearcă să întrerupă liniile de aprovizionare ale orașului avansând dinspre sud-est.

Oficialii americani, dar și cei occidentali nu văd niciun semn că Vladimir Putin ar putea face pasul înapoi și să pună punct războiului.

„În ceea ce privește obiectivele strategice pe care considerăm că le are Putin față de Ucraina, nu văd niciun semn că acestea s-au schimbat. Putin încă mai crede că în cele din urmă va avea succes și fie va controla fizic, fie va câștiga o formă de control politic asupra Ucrainei, fie semnificativă, fie, în mod ideal, în totalitate”, a adăugat oficialul NATO.

Dar, pe măsură ce luptele s-au prelungit, costurile pentru guvernele occidentale au continuat să crească, iar nnele state, inclusiv Statele Unite, sunt îngrijorate de faptul că fluxul de arme donate Ucrainei a epuizat stocurile naționale esențiale pentru propria lor apărare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...