Referendumurile pentru aderarea la Rusia a regiunilor separatiste din Ucraina, o provocare pentru Occident. Care este miza acestora

Beatrice Dumitru 20.09.2022, 20:11
Referendumurile pentru aderarea la Rusia a regiunilor separatiste din Ucraina, o provocare pentru Occident. Care este miza acestora

După aproape șapte luni de război, inclusiv o înfrângere drastică pe câmpul de luptă în nord-estul Ucrainei, Vladimir Putin se gândește la următorii pași. Moscova susține planurile separatiștilor de a organiza referendumuri pentru teritoriile ucrainene, o provocare directă pentru Occident care ar putea escalada brusc conflictul.

Când vor avea loc referendumurile

Oficiali instalați de ruși în regiunea Herson din Ucraina au declarat că au decis să organizeze un referendum în cursul acestei săptămâni pentru aderarea la Rusia și au îndemnat Kremlinul să-și dea acordul cât mai curând posibil.

Într-o postare pe canalul de Telegram, Vladimir Saldo, șeful regiunii Herson numit de Moscova, a spus că speră ca orașul din sudul Ucrainei să devină „o parte a Rusiei, un subiect cu drepturi depline al unei țări unite”. Forțele ruse controlează aproximativ 95% din teritoriul Ucrainei Herson, în sudul țării.

Alăturarea Hersonului la Rusia va securiza regiunea noastră și va fi un triumf al justiției istorice. Sunt sigur că conducerea rusă va accepta rezultatele referendumului”, a spus Vladimir Saldo, citat de Reuters.

Referendumurile pentru alipirea la Rusia a regiunilor separatiste din Ucraina, o provocare pentru Occident. Care este miza acestora
Orașul Herson se află sub ocupație rusă.

Agențiile de presă ruse au informat că referendumurile de aderare vor avea loc în perioada 23-27 septembrie, la fel ca în celelalte zone ale Ucrainei aflate sub ocupația armatei ruse, deși Moscova nu controlează total niciuna dintre cele patru regiuni – Lugansk, Herson, Zaporojie și Donețk.

De la începutul operațiunii am spus că locuitorii teritoriilor respective ar trebui să-și decidă soarta, iar întreaga situație actuală confirmă că vor să fie stăpâni soarta lor”, a spus Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

Fostul președinte rus, amenințare cu arma nucleară

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei în perioada 2008 – 2012 și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate, susține referendumurile, despre care a spus că vor schimba calea istoriei Rusiei și vor oferi Kremlinului mai multe mijloace pentru apărarea teritoriului rusesc, inclusiv prin folosirea armelor nucleare.

Doctrina nucleară a Rusiei permite utilizarea unor astfel de arme dacă împotriva acesteia sunt folosite arme de distrugere în masă sau dacă statul rus se confruntă cu o amenințare existențială din partea armelor convenționale. Invadarea teritoriului rus este o crimă care permite folosirea tuturor forțele de autoapărare. De aceea, aceste referendumuri sunt de temute la Kiev și în Occident. Este la fel de important și faptul că, după modificarea Constituției statului nostru, niciun viitor lider al Rusiei, niciun oficial nu va putea anula aceste decizii. Tocmai de aceea trebuie să aibă loc”, a scris Dmitri Medvedev pe canalul său de Telegram.

Ucraina a spus că amenințarea cu referendumurile este „șantaj naiv” și un semn că Rusia se teme de armata Kievului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...