Schimbări pentru pensionari! Ce se întâmplă dacă ai o pensie mai mică de 1.200 de lei

Stefan Daniel 28.08.2019, 13:31
Schimbări pentru pensionari! Ce se întâmplă dacă ai o pensie mai mică de 1.200 de lei

Guvernul vine cu încă o veste bună pentru pensionari, ca urmare a faptului că de la 1 septembrie va crește punctul de pensie. Cel puțin, asta tot promite PSD de prea multă vreme. Rămâne de văzut. Până atunci, vestea bună este doar pentru pensionarii care încasează lunar o pensie mai mică de 1.200 de lei. Evident, este o modificare cu două tăișuri pentru că le aduce beneficii unora, dar îi nedreptățește pe alții. În esență, PSD are iar pretenția că știe care este pragul sărăciei la o persoană și impune un nou plafon.

Veste bună pentru (unii) pensionari: ce faci dacă ai pensie mai mică de 1.200 de lei

Schimbări pentru pensionari! Ce se întâmplă dacă ai o pensie mai mică de 1.200 de lei
Dacă până acum te simțeai un pensionar bolnav și sărac, din septembrie, o să te simți doar bolnav

Păi nu faci prea multe, dar o să poți da o fugă, dacă te țin picioarele, până la farmacie, pentru că o să poți lua medicamente aproape gratis.

Guvernul a adoptat modificarea unor acte normative prin care pensionarii cu venituri de pânâ la 1.139 de lei pe lună vor beneficia de o compensare cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor.

Sună bine, nu? Depinde cum privești lucrurile. Dacă până acum erai bolnav și sărac, din toamnă, te poți considera bolnav și nu chiar atât de sărac, dar mărirea aceea de pensie o s-o cheltui pe altele, oricum.

Câți pensionari trăiesc cu o pensie de nimic, dar care reflectă cel mai mult realitatea bugetului, ca să nu-i sărăcim pe alții

Noua modificare a fost propusă de Ministerul Sănătății, iar Guvernul a aprobat-o pentru că și aceasta e o promisiune veche care s-a tot lăsat așteptată.

„La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat astăzi modificarea unor acte normative referitoare la programul pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţã al medicamentelor pentru pensionari. Conform acestui act, începând cu 1 septembrie 2019 peste 2,2 milioane de pensionari care au venituri de pânã la 1.139 de lei pe lunã, inclusiv, vor beneficia de compensarea cu 90% pentru medicamentele din sublista B prevãzutã în hotãrârea de guvern aferentã, anume HG 720/ 2008”, a declarat, marţi, 27 august, Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cât de săraci ar fi trebuit să fie până acum pensionarii, ca să beneficieze de reducere masivă la medicamente care doar le prelungesc agonia

Ca să ai parte de un asemenea „avantaj”, până acum, pensionarii ar fi trebuit să fie la limita supraviețuirii și din punct de vedere financiar, nu doar al sănătății.

„Până acum, potrivit acestui act normativ, se încadrau cei care obţineau venituri de până la 990 de lei pe lună. Aşadar, creşte acest plafon la 1.139 de lei pentru că de la 1 septembrie se măreşte punctul de pensie şi ar fi fost puşi într-o situaţie dificilă. Pentru a nu crea situaţii neplăcute pentru persoanele vârstnice, Guvernul a luat decizia să majoreze acest plafon ca să fie continuitate în aplicarea acestei măsuri care îi ajută pe vârstnici să-şi procure medicamentele de care au nevoi”, a declarat același Nelu Barbu.

Urmăriți Impact.ro și pe