S-au născut primii bebeluși modificați genetic. Creatorul, condamnat pentru încălcarea legilor naturii

Luiza Moldovan 06.05.2020, 14:29
S-au născut primii bebeluși modificați genetic. Creatorul, condamnat pentru încălcarea legilor naturii

He Jiankui e un cercetător chinez care a provocat rumoare internațională anul trecut, atunci când a spus că a creat primii copii „editați genetic”. Anunțul a fost făcut la o conferință în Hong Kong: el crease două gemene, pe nume Lulu și Nana. Un al treilea bebeluș era, deja, pe drum.

S-au născut primii bebeluși modificați genetic. Creatorul, condamnat pentru încălcarea legilor naturii

Curtea din Shenzen l-a găsit vinovat de practici ilegale și, în plus față de sentința la închisoare, l-a amendat cu 3 m yuan (aprox. 300.000 de euro). Alți doi colegi din echipa lui He au primit amenzi și sentințe mai mici.

Potrivit Curții:

„Cei trei acuzați nu au avut pregătirea necesară pentru practica medicinii și, în căutarea notorietății și a bogăției, au violat în mod deliberat regulamentele naționale privind cercetarea științifică și tratamentul medical. Au trecut bariera eticii cercetării științifice și medicale”.

He Jiankui a spus că a folosit o procedură de editare genetică cunoscută sub denumirea de Crispr-Cas9 pentru a rescrie ADN-ul în faza embrionară a fetelor. Cercetătorul spune că aceste modificări ar face copiii imuni la infectarea cu HIV, transformând o genă denumită CCR5 într-o formă mutantă care previne invadarea celulelor de către virus.

Lumea științifică nu știe clar dacă, într-adevăr, Lulu și Nana sunt imune la infecția cu HIV foto: 9news.com.au
Lumea științifică nu știe clar dacă, într-adevăr, Lulu și Nana sunt imune la infecția cu HIV foto: 9news.com.au

A recrutat cupluri pentru cercetare, ademenindu-le cu FIV

Curtea a găsit că a falsificat documente dintr-o cercetare privind etica în știință pentru a recruta cupluri pentru cercetare. Cuplurile care s-au înscris au fost un bărbat cu HIV și o femeie fără HIV și, pentru a lua parte la cercetare, li s-a oferit un program de FIV.

Zhang Renli, care a lucrat cu He, a fost condamnat la doi ani de închisoare  și o amendă de 1 milion de yuan. Colegul lor, Qin Jinzhou, a primit o condamnare de 18 luni, dar cu doi ani de limitare a unor drepturi și o amendă de 500.000 de yuan.

Experimentele lui He, care au fost duse pe șapte embrioni la sfârșitul lui 2018, au șocat lumea științifică. Munca lor a fost condamnată și pentru că cercetătorii au înșelat pacienți vulnerabili și folosind o procedură riscantă și netestată, fără justificare medicală. Mai devreme în această lună, Revista MIT Technology a publicat câteva fragmente dintr-un manuscris mai vechi al lui He. Se pare că această lucrare aduce serioase îndoieli cu privire la faptul că, într-adevăr, cei doi copii ar fi imuni la HIV.

„Creatorul” copiilor editați genetic are de executat o pedeapsă cu închisoarea de trei ani și de plătit o amendă substanțială pentru un chinez

A încercat să recreeze o mutație specifică

Virusul HIV intră în celulă agățându-se de o proteină codată în gena CCR5. Un procent foarte mic de oameni au această mutație care nu-i permite virusului să se atașeze de ea, făcându-le imune la boală. El a încercat să recreeze această mutație rescriind încărcătura de ADN din embrionii pe care i-au donat cuplul. Potrivit unui cercetător rus, Fyodor Urnov, specialist în cadrul Universității California Berkeley, a declarat pentru revistă că această revendicare a lui He, de a fi creat o mutație a genei CCR5, este un fals deliberat.

Chiar dacă întreaga comunitate științifică s-a întors împotriva lui He, cercetătorul și-a apărat munca și a spus că este mândru că le-a creat pe Lulu și pe Nana. De atunci, un al treilea copil s-a născut ca urmare a acestor experimente.

Reacția lumii științifice

Robin Lovell-Badge, de la Institutul Francis Crick din Londra a spus că e „mult prea prematur” pentru oricine din lume să atace subiectul editării genetice pe embrioni care sunt destinați sarcinilor.

„La această etapă, nu știm dacă metodele folosite vor fi fost suficient de sigure și eficiente, deși știința progresează rapid, iar noile metode pot părea promițătoare. De asemenea, este foarte important să avem standarde stabilite, inclusiv căi regulatoare și modalități specifice de gestionare”, a spus Lovelll-Badge.

Aceste aspecte sunt studiate și de Comisia Academică, și de un comitet al Organizației Mondiale a Sănătății, într-un raport așteptat pentru acest an.

Urmăriți Impact.ro și pe