Bill Gates, mărturisiri despre adevăratele efecte pe care le va lăsa pandemia asupra omenirii

Luiza Moldovan 30.04.2020, 16:05
Bill Gates, mărturisiri despre adevăratele efecte pe care le va lăsa pandemia asupra omenirii

Bill Gates, mărturisiri despre efectele dezastruoase pe care le va lăsa pandemia asupra omenirii. De ce pandemia a luat lumea pe nepregătite.

Bill Gates, mărturisiri despre efectele dezastruoase pe care le va lăsa pandemia asupra omenirii

Bill Gates obișnuiește să interacționeze cu utilizatorii rețelei Twitter pe pagina sa de socializare. Recent, a deschis o discuție prin care își invita audiența să vină cu întrebări despre ce le apare utilizatorilor drept cel mai problematic aspect al crizei pandemice.

Îngrijorările lui Gates sunt deopotrivă de ordin economic și de ordin medical. Efectele economice ale pandemiei vor fi resimțite diferit, în funcție de capacitatea fiecărei țări. Gates e mai degrabă îngrijorat de efectele economice în țările aflate în curs de dezvoltare, din motive evidente: capacitate scăzută a sistemelor de sănătate, răspuns greoi la impunerea restricțiilor.

Întrebarea unui utilizator a fost: „Ce anume din criza curentă vă îngrijorează cel mai mult? Ce vă dă cea mai mare speranță?„.

Răspunsul lui Bill Gates a fost acesta:

„Faza pe care o traversăm acum are multe aspecte în țările bogate. Cu acțiunile potrivite (aici includ și testarea și distanțarea socială, pe care le numesc ), în 2-3 luni țările bogate vor fi evitat nivelurile mari de infectări. Mă îngrijorează toate pagubele economice, dar mai rău mă îngrijorează cum va afecta aceasta țările aflate în curs de dezvoltare, care nu pot să pună în practică distanțarea socială la fel cum o fac țările bogate și a căror capacitate spitalicească este mult mai scăzută”.

În viziunea lui Gates, țările în curs de dezvoltare aplică mai greoi măsurile de distanțare socială foto: twitter/ bill gates
În viziunea lui Gates, țările în curs de dezvoltare aplică mai greoi măsurile de distanțare socială foto: twitter/ bill gates

„Nimeni nu a putut să prevadă un asemenea eveniment și de aceea ne-a luat pe toți prin surprindere”

O altă întrebare s-a referit la nivelul scăzut de pregătire al tuturor țărilor în gestionarea crizei pandemice: „De ce credeți că majoritatea guvernelor lumii nu au fost pregătite, chiar dacă dvs și alți experți ați avertizat asupra unui astfel de posibil eveniment?”.

„Nimeni nu a putut să previzioneze care era riscul emergenței unui asemenea virus. Cu toate astea, știam că acest lucru avea să se întâmple, la un moment dat, fie cu o răceală sau cu un alt fel de virus respirator. Aproape că nu a existat finanțare. Crearea CIPE (Coaliția pentru Inovații în Pregătirea în cazul Epidemiilor), care a fost finanțată de fundația noastră, Wellcome, Norvegia, Japonia, Germania și Marea Britanie, a fost un pas, dar unul mic față de ceea ce ar fi trebuit să se întâmple, de fapt. Ne pregătim pentru posibile războaie și iată că acum trebuie să fim la fel de pregătiți și în privința epidemiilor. Trebuie să le tratăm cu aceeași seriozitate. Vestea bună este că armele noastre biologice, incluzând aici noi modalități de diagnosticare, terapii și vaccinuri, au făcut posibil un sistem de răspuns puternic pentru epidemiile din cauze naturale”.

CIPE este o fundație finanțată din fonduri publice, private, filantropice și organizații ale societății civile, care finanțează, la rândul ei, proiecte de cercetare pentru punerea la punct a vaccinurilor împotriva bolilor infecțioase emergente, cu atenție deosebită pe bolile considerate prioritare de către OMS (aici e inclus și virusul care provoacă Covid-19).

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe